Na hlavný obsah

Levanduľa láka svojou prenikavou vôňou aj prospešnými účinkami. Získať sa dá aj vďaka samozberu

Tisícky kusov tohto kvetu rozkvitli v Trenčíne.

Levanduľa láka svojou prenikavou vôňou aj prospešnými účinkami. Získať sa dá aj vďaka samozberu
Levanduľové pole v Trenčíne láka farbou i vôňou. Foto: RTVS

V Trenčíne rozkvitli tisícky levandúľ. Modrofialové rastliny poskytujú nielen vizuálny zážitok – do okolia sa šíri aj ich vôňa. Mnohí vyhľadávajú ich samozber. Tento rok však majú pestovatelia problém so škodcami.

Voňavé levanduľové lány sa tiahnu popri jahodových poliach v Trenčíne. Aktuálne sú v najlepšej kondícii. Kúsok Provensálska na Považí sa teší záujmu. „Dávame im nožnice, tašku, vysvetlím im ako majú zbierať tú levanduľu,“ vysvetlila pracovníčka na levanduľovom poli Simona Betáková.

Ľudia z kvetov vyrábajú voňavé olejčeky, ktoré pomáhajú pri problémoch so spánkom či pri horúčke. Iní vyhľadávajú rastlinu pre jej prenikavú vôňu, ďalší pre jej obsah esenciálnych olejov.

Levandulové pole počas samozberu navštívila redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Nie je levanduľa ako levanduľa. „Väčšina levandule ktorú máme je levanduľa lekárska, tieto štyri riadky je lavandin, kríženec, má výrazný podiel gáfru, je vhodná na kozmetiku,“ poukázal pestovateľ levandule v Trenčíne Adrián Haman.

Levanduľové pole neláka ľudí len na samozber, ale aj na mnohé voľnočasové aktivity. Niektorí si prídu prečítať knihu, iní sa snažia urobiť čo najlepšiu rodinnú fotografiu. Pomáhajú im k tomu rôzne rekvizity, aj pri našej návšteve dokončovali altánok. No fialové rastlinné krásky trápi tento rok aj škodca. Vedľa polí preto inštalujú aj drevené bydlá.

„Problematické sú hraboše, myši ktoré dokážu ten koreňový systém tak poškodiť, že tá levanduľa úplne vyhynie. Nechceme to riešiť otravami. Montujeme tu bydielka pre dravce, ktoré to využívajú. Účinne likvidujú týchto škodcov,“ dodal Haman.

Samozber levandule bude trvať pri Trenčíne ešte minimálne dva týždne. Majiteľ sa pohráva s myšlienkou, že tu zorganizuje hromadný piknik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny