Na hlavný obsah

Levanduľové polia zakvitli, ľudí lákajú svojou farbou i vôňou

V Trenčíne ponúkajú samozber.

Levanduľové polia zakvitli, ľudí lákajú svojou farbou i vôňou
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Pestovanie levandule je čoraz populárnejšie. Niektoré polia na Slovensku pripomínajú doslova Provensálsko. Ľudia v týchto dňoch vyhľadávajú samozber fialových kvetov.

Levanduľové pole v Trenčíne je v plnom kvete – 4 000 sadeníc je pastvou pre oči aj pre včely. „Je to odroda levandule lekárskej. Druhov je asi okolo 60. My tu máme heathcoat, ktorá sa využíva v kozmetickom priemysle. Je to aj prísada v provensálskom korení,“ uviedla Simona Betáková, pracovníčka na poli.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Návštevníkov po príchode inštruujú, ako voňavé kvety zbierať tak, aby ich nepoškodili. Kvety sa netrhajú, ale strihajú. „Levanduľu zastrihávame medzi tretím a štvrtým lístkom, v strede. Ide o to, aby sa nezastrihlo do drevnatej časti. Potom sa rok až dva z toho spamätáva,“ vysvetlila Betáková.

Voňavé kvety sa používajú na dekoráciu aj v gastronómii. Z levandule sa tiež vyrábajú oleje, ktoré sa osvedčili ako repelent proti hmyzu a kliešťom. Levanduľa v spálni podporí dobrý spánok, už starovekí Gréci si ju pridávali do relaxačného kúpeľa.

Levanduľová sezóna potrvá ešte minimálne tri týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny