Na hlavný obsah

Majiteľ cirkusu protiprávne držal 14 levov. Hrozí mu vysoká pokuta a väzenie

Ide o majiteľa cirkusu.

Protiprávne držal štyroch samcov a desať samíc leva afrického, teraz čelí pokute aj väzeniu. Polícia obvinila muža, ktorý na rôznych miestach na Slovensku držal šelmy v areáli cirkusu, naposledy v Stropkove. Informovala o tom v stredu (28. 6.) na sociálnej sieti.

Obvineniu čelí 34-ročný majiteľ cirkusu z Prahy. Vedecký orgán SR vyčíslil, že celková spoločenská hodnota týchto 14 šeliem je 193-tisíc eur.

„Ak sa takéhoto konania dopustí na Slovensku v rozsahu väčšom ako 133-tisíc eur hrozí jej trest odňatia slobody až do výšky osem rokov,“ vysvetlila polícia.

Policajti upozornili, že na nakladanie s ohrozenými rastlinami a živočíchmi sa vyžaduje povolenie príslušných štátnych orgánov. Takéto protiprávne obchodovanie s chránenými druhmi živočíchov a rastlín patrí k štyrom najvýznamnejším svetovým bezpečnostným hrozbám, čo sa týka obratu financií.

„Na jej páchaní sa často podieľajú rozsiahle siete medzinárodných zločineckých organizácií, pre ktoré ja táto činnosť lákavá z dôvodu nízkeho rizika odhalenia a nízkych trestov, ktoré sú za takúto trestnú činnosť ukladané,“ dodali policajti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko