Na hlavný obsah

Majiteľ pozemkov musí odstrániť zábrany, ktorými bránil v prevádzke Čiernohronskej železničky

Od 1. júla spúšťajú na železničke hlavnú turistickú sezónu.

Majiteľ pozemkov musí odstrániť zábrany, ktorými bránil v prevádzke Čiernohronskej železničky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Majiteľ pozemkov, cez ktoré vedie trať Čiernohronskej železničky, musí odstrániť zábrany a plot, ktorým bránil v prevádzke železnici. Rozhodol o tom Okresný súd v Brezne. Jedna z tratí obľúbenej atrakcie vedie priamo cez pozemky súkromného majiteľa, ktorý s jazdou cez jeho pozemky nesúhlasí.

Pred šiestimi rokmi odkúpil súkromný majiteľ pozemky v obci Čierny Balog, kadiaľ vedie časť trate Čiernohronskej železnice. V apríli si pozemok oplotil a na koľaje položil betónové zábrany, čím znemožnil jazdu vlakom smerom na Dobroč.

„Čiernohronská želenica, n. o., nemá a ani nikdy nemala na pozemkoch v mojom vlastníctve žiadne povolenie na prevádzkovanie ani licenciu na prevádzkovanie dráh, nakoľko celá dráhová infraštruktúra je čiernou stavbou, ktorej chýba stavebné povolenie,“ uviedol majiteľ pozemkov Jozef Garbiar.

Povolenie prevádzkovať železničku vydal ešte v roku 2012 Úrad pre reguláciu železničnej dopravy. O tom, či sú jednotlivé dráhy čiernou stavbou, aktuálne rozhoduje ministerstvo dopravy.

Téme sa v Správach RTVS venoval redaktor Peter Mútňan:

„Dopravný úrad odmietol vykonať kontrolu a potrestať vinníka, ktorý znemožnil prevádzku, vyhovára sa na to, že nie sme železničná dráha,“ hovorí riaditeľ Čiernohronskej železničky Aleš Bílek.

„Pokým príslušný orgán o tejto otázke právoplatne nerozhodne, nemôže byť na základe uvedeného ani začaté konanie o zrušení povolenia na prevádzkovanie dráhy,“ uviedol v písomnom stanovisku Dopravný úrad SR.

Spor skončil až na Okresnom súde v Brezne. Ten vydal neodkladné opatrenie, na základe ktorého majiteľ pozemku musí všetky stavebné práce na trati ukončiť.

Sezóna začína v júli

„Ďalej uložil súd žalovanému odstrániť plot, odstrániť a vypratať všetky veci umiestnené alebo inštalované na pozemkoch, povinnosť zdržať sa akejkoľvek činnosti ktorá ohrozuje alebo narúša prevádzku vlakovej dopravy na špeciálnej dráhe Čiernohronskej železnice,“ informoval hovorca Okres. súdu Banskej Bystrice, pracovisko Brezno Vladimír Černota.

Od 1. júla spúšťajú na Čiernohronskej železničke hlavnú turistickú sezónu. Podľa prevádzkovateľa by do tohto dátumu mali odstrániť zábrany na trati, ktorá vedie cez súkromný pozemok až do lokality Dobroč.

„Bohužiaľ pán Garbiar zatiaľ neurobil vôbec nič a museli sme sa obrátiť na exekučnú pomoc a štát musí zabezpečiť výkon tohto súdneho rozhodnutia,“ priblížil Bílek.

S rozhodnutím súdu majiteľ pozemkov nesúhlasí a podal proti nemu odvolanie. Čiernohronská železnička tak z troch tratí aktuálne využíva dve – a to smerom do Vydrova a do Hronca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny