Na hlavný obsah

Mestá dostali ultimátum. Už nebudú môcť byť súčasne členmi ZMOS aj Únie miest Slovenska

Kým niektoré s rozhodnutím súhlasia, ďalšie to kritizujú.

Mestá dostali ultimátum. Už nebudú môcť byť súčasne členmi ZMOS aj Únie miest Slovenska
Ilustračná snímka mesta. Foto: RTVS

Mestá dostali ultimátum. Už nebudú môcť byť súčasne členmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj Únie miest Slovenska (ÚMS). Túto podmienku si dala práve únia. Samosprávam s dvojitým členstvom dala čas na rozmyslenie. Kým niektoré mestá s rozhodnutím súhlasia, ďalšie to kritizujú.

ÚMS svoje rozhodnutie odôvodňuje tým, že agenda väčších miest je iná ako agenda menších obcí.

Téme sa venovali redaktorky RTVS Marie Balážová Melníková a Karolína Piliarová:

„Sme presvedčení, že budúcnosť Slovenska je v silných v mestách a v silných mestských regiónoch, ktoré zabezpečujú služby aj pre mestá aj pre obce do tisíc obyvateľov,“ uviedla viceprezidentka ÚMS Jana Čevenáková.

Primátor Žiliny rozhodnutie ÚMS akceptuje. „Rešpektujem rozhodnutie snemu únie miest. To znamená v septembri na MsZ sa podá návrh na vystúpenie mesta Žilina zo ZMOS-u,“ dodal primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Ďalší vyjadrili sklamanie

Predseda ZMOS Jozef Božik, ako aj niektorí členovia tejto organizácie, sú z rozhodnutia sklamaní. „Sme sa prvýkrát v histórii Slovenskej republiky dostali do stavu, že niekto vylučuje mestá z nejakej organizácie len za to, že sú súčasťou ZMOS-u,“ spresnil Božík.

„Ja to vnímam ako zlý krok, že nás vylučujú zo stavovskej organizácie, kde chceme byť členom. Platíme si tam členské a chceme tam ostať,“ dodala primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

V súčasnosti v združení miest a obcí funguje rovnocenne komora miest ako aj komora obcí. ZMOS je napríklad na rozdiel od ÚMS aj členom tripartity. Politológ vidí za týmto krokom snahu o oslabenie pozície ZMOS-u.

„ÚMS, ako organizácia združujúca iba mestá, je niekoľko rokov v konkurenčnom spore so ZMOS-om a práve možno týmto spôsobom sa snaží vydobiť si lepšiu pozíciu,“ povedal politológ Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Napriek tomu, že ÚMS vyzýva na spoluprácu medzi ZMOS-om a samotnou úniou, podľa politológov po tomto kroku existuje riziko zhoršenia vyjednávacej pozície malých obcí smerom ku vláde.

Mestá, ktoré ostanú aj v ZMOS-e, na konci roka automaticky vylúčia z ÚMS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko