Na hlavný obsah

Na priznanie a zaplatenie dane z príjmu ostávajú už len štyri dni

Týka sa to tých, ktorí v marci požiadali o odklad.

Na priznanie a zaplatenie dane z príjmu ostávajú už len štyri dni
Na snímke Finančná správa SR. Foto: RTVSW

Na priznanie a zaplatenie dane z príjmu ostávajú už len štyri dni. Finančná správa očakáva ešte 277-tisíc daňových priznaní. Týka sa to tých, ktorí v marci požiadali o odklad.

Odložiť podanie daňového priznania do konca júna sa oplatilo najmä tým podnikateľom, ktorí v marci nemali na zaplatenie dane peniaze. Do 30. júna si však svoju povinnosť musia splniť.

„Do 30. júna treba nielen podať priznanie, ale aj zaplatiť daň. To sa týka tých, ktorí už majú pridelené osobné číslo daňovníka,“ uviedla daňová poradkyňa Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda Oravcová.

Odloženému daňovému priznaniu sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Tí ktorí podávajú daňové priznanie prvýkrát, počkajú, kým im daňový úrad vygeneruje číslo daňovníka a potom zaplatia.

„Ak vám vznikol preplatok, tak ten vám finančná správa vráti do 9. augusta tohto roka. Ak ste si predĺžili daňové priznanie, tak v tejto lehote môžete darovať aj dve percentá neziskovým organizáciám,“ spresnila hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Martina Rybanská.

V prípade, že nemáte dosť peňazí na zaplatenie dane, čím skôr kontaktujte daňový úrad. „Čiže podám daňové priznanie, kontaktujem svojho správcu, poinformujem ho, že mám dočasný nejaký problém so zaplatením dane. Najlepšie je mu to oznámiť písomne,“ dodala daňová poradkyňa Slovenskej komory daňových poradcov

„Ak teda nemáte na zaplatenie dane, ktorú treba zaplatiť do konca júna, môžete požiadať o odklad platenia dane alebo platenie dane v splátkach,“ ozrejmila Rybanská.

„Upozorňujem však, že správca dane málokedy tomuto odkladu vyhovie. Častejšie sa stretávame so splátkami,“ dodala daňová poradkyňa Slovenskej komory daňových poradcov.

Call centrum finančnej správy bude v stredu (28. 6.) a vo štvrtok (29. 6.) k dispozícii do devätnástej. V piatok (30. 6.) môžno telefonicky žiadať o radu až do polnoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika