Na hlavný obsah

Na rieke Slatina došlo cez víkend k ďalšiemu veľkému úhynu rýb

Len tento rok ochranári zaznamenali už tretí.

Na rieke Slatina došlo cez víkend k ďalšiemu veľkému úhynu rýb
Uhynutá ryba. Foto: RTVS

Na rieke Slatina došlo cez víkend k ďalšiemu veľkému úhynu rýb. Otrávená voda zabila ryby od Zvolenskej Slatiny až po Môťovskú priehradu vo Zvolene. Ochranári, rybári aj miestni obyvatelia sú bezmocní a žiadajú verejnosť o pomoc.

„Tie ryby, ktoré plávali, keď sme sa pozerali z mosta, tak ich boli desiatky v priebehu pár minút. To znamená, že za tie dve až tri hodiny pokiaľ boli tie ryby splavované, to boli stovky rýb,“ uviedol ochranár Jozef Martinský.

Znečistenie vody v rieke Slatina je pomerne časté. Len tento rok ochranári zaznamenali už tretí veľký úhyn rýb. „Posledná otrava, ktorá bola koncom marca, vyzerala presne takto isto. Ryby, ktoré plávali potokom lapali po dychu, vyskakovali na breh. Vtedy sme predpokladali, že to bol amoniak,“ dodal ochranár.

Slovenskej inšpekcia životného prostredia potvrdila úvahy ochranárov. Vinníka marcového otrávenia rýb nenašli, podarilo sa im však zistiť príčinu. „Na základe expertíz sme dospeli k záveru, že znečistenie povrchových vôd znečisťujúcimi látkami na báze dusíka mohli spôsobiť hnojivá pri poľnohospodárskej činnosti alebo nedovolené vypúšťanie nečistených splaškových odpadových vôd,“ povedal hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávid Vido.

Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Najväčším problémom je podľa ochranárov to, že nedokážu určiť páchateľa, ktorý do rieky vypúšťa toxické látky. „To je absolútne frustrujúce pre tých rybárov, ktorí to zarybňujú, ktorí sa naozaj snažia, aby to tam fungovalo. Pre nás ako ochranárov, ktorí sa desaťročia snažíme o ochranu tej rieky, ale aj pre miestnych ľudí, ktorých to naozaj trápi keď vidia, ako tam tie ryby zomierajú,“ povedala ochranárka Svetového fondu na ochranu prírody Martina Paulíková.

„Pri tej otrave môže byť, že vytrávite aj niekoľko desiatok generácii rýb. Niektoré ryby žijú 14 až 15 rokov, kedy sú pohlavne dospelé,“ vysvetlil tajomník Slovenského rybárskeho zväzu Bohuš Cintula.

Ochranári žiadajú o pomoc aj verejnosť, aby pri akomkoľvek podozrení na znečistenie vodného toku ihneď kontaktovali políciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny