Na hlavný obsah

Nemecká vláda schválila bezpečnostnú stratégiu

Ráta s výdavkami na obranu vo výške dvoch percent HDP.

Nemecká vláda schválila bezpečnostnú stratégiu
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Vláda spolkového kancelára Olafa Scholza v stredu (14. 6.) schválila národnú bezpečnostnú stratégiu Nemecka, ktorá sa hlási k výdavkom na obranu vo výške dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Koncepcia je pre Nemecko prvou svojho druhu. Počíta s nemeckou armádou ako so základným pilierom európskej konvenčnej obrany a oporou pre spojencov. Stratégia, ako vyplýva z dokumentu, ktorý ČTK získala od úradu vlády, stavia na troch prvkoch – obranyschopnosti, odolnosti a udržateľnosti.

„Politikou integrovanej bezpečnosti sa spolková vláda snaží o prepojenie a previazanie všetkých prostriedkov a nástrojov tak, aby sme posilnili našu bezpečnosť pred vonkajšími hrozbami,“ uvádza vládny materiál.

Dokument však nespomína vytvorenie bezpečnostnej rady, za konkrétnymi opatreniami majú stáť príslušné ministerstvá. „Spolková vláda bude pokrok v presadzovaní (opatrení) pravidelne kontrolovať,“ dodáva materiál.

Bezpečnosť krajiny podľa vlády zaručujú tri dimenzie. Jednou z nich je obranyschopnosť, ktorá má zaručiť pokračovanie života v mieri a v slobode.

„Preto sa neochvejne hlásime k NATO a k EÚ a posilňujeme bundeswehr v jeho kľúčovej úlohe obrany krajiny a spojencov.“ Uviedla vláda so zdôraznením výdavkov na armádu vo výške dvoch percent HDP. K takýmto investíciám sa štáty NATO zaviazali už skôr, Nemecko ale tento cieľ podobne ako iné krajiny zatiaľ neplní.

V rámci odolnosti, ktorú vláda označuje za ďalšiu základnú dimenziu národnej bezpečnostnej stratégie, chce Nemecko lepšie chrániť svoje demokratické zriadenie proti nelegitímnym vonkajším vplyvom. Hlási sa tiež k zásadám medzinárodného práva a Charte OSN.

Znižovanie závislosti

Súčasťou posilnenia odolnosti je podľa dokumentu zníženie jednostrannej závislosti od surovín a energií. A to diverzifikáciou dodávateľských vzťahov a tiež vytváraním strategických zásob. „Posilníme tiež našu kybernetickú a vesmírnu bezpečnosť,“ uviedla nemecká vláda.

Treťou základnou dimenziou je udržateľnosť, o ktorú chce nemecká vláda dbať bojom proti klimatickej kríze, posilnením globálnej potravinovej bezpečnosti a vybudovaním protipandemickej prevencie.

Stratégia spomína množstvo konkrétnych opatrení. Popri investíciách do armády, ktoré majú podľa dokumentu dosiahnuť vo „viacročnom priemere dve percentá HDP“, sú to okrem iného rozšírenie kybernetických zručností, posilnenie ochrany pred špionážami a sabotážami či zameranie na diaľkovo riadené presné zbrane.

Ako dôležitú vníma Nemecko ochranu vesmírneho priestoru a kozmickej infraštruktúry vrátane zariadení pre lety do vesmíru, satelitnej komunikácie i pozemných staníc.

Dokument sa venuje aj migračnému problému. Na zvládanie migračných kríz sú podľa Berlína potrebné cielené migračné partnerstvá Európskej únie. Tiež bilaterálne dohody s krajinami pôvodu migrantov, aby boli možné deportácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet