Na hlavný obsah

V slovenskej nominácii na Európske hry v Poľsku je 145 športovcov

Pozornosť bude smerovať na Jána Volka, Mateja Beňuša či mužský štvorkajak.

V slovenskej nominácii na Európske hry v Poľsku je 145 športovcov
Archívny záber zo zatváracieho ceremoniálu na II. Európskych hrách v Minsku v roku 2019 Foto: TASR

Slovensko bude na III. európskych hrách v Poľsku reprezentovať celkovo 145 športovcov. Konečnú nomináciu vo štvrtok schválil Výkonný výbor Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Európske hry sa uskutočnia od 21. júna do 2. júla v Krakove a Malopoľskom vojvodstve.

V slovenskej nominácii je 76 mužov a 69 žien, výpravu povedie športový riaditeľ SOŠV Roman Buček. Informoval portál olympic.sk.

Slovensko bude mať zastúpenie v 20 odvetviach

V programe Európskych hier 2023 je spolu 26 športov, pričom v troch z nich (cyklistika, kanoistika a plavecké športy) po dve odvetvia. Slovenskí športovci nastúpia celkovo v 20 športoch, resp. odvetviach.

Absentovať budú v basketbale 3 proti 3, džude, brejkingu, modernom päťboji, padeli, skokoch do vody, plážovej hádzanej, plážovom futbale a v sedmičkovom ragby.

Najpočetnejšie zastúpenie budú mať Slováci v atletike so 46 športovcami (24 mužov a 22 žien). Nasleduje kanoistika s 25 športovcami, na čom sa rýchlostná kanoistika podieľa 13 (9+4) a vodný slalom 12 športovcami (7+5). V športovej streľbe bude štartovať 16 reprezentantov (7+9). Nasledujú stolný tenis s ôsmimi (4+4) a so siedmimi box (4+3) i šerm (6+1). Takisto sedem športovcov bude aj v cyklistike, z toho v BMX 4 (2+2) a v horskej 3 (1+2).

V kickboxe aj v triatlone je v nominácii zhodne po päť športovcov (v oboch športoch 2+3), v teqballe štyria (2+2) a v lukostreľbe traja (2+1). Po dvaja Slováci budú súťažiť v bedmintone (1+1), letných skokoch na lyžiach (1+1), športovom lezení (1+1), thajskom boxe (1+1) a v umeleckom plávaní (0+2), po jednom v karate aj v taekwonde (zhodne 0+1).

Bez Ruska a Bieloruska

V programe najväčšieho tohtoročného multišportového podujatia v Európe s účasťou približne 7000 športovcov zo 48 európskych krajín je 247 medailových disciplín. Rusko a Bielorusko, ktorých národné olympijské výbory nedostali pozvanie, sa na podujatí nezúčastní.

Zo slovenskej výpravy môžu v Poľsku zaujať atlét Ján Volko a Marcel Lomnický, boxer Andrej Csemez, mužský štvorkajak v zložení Baláž, Myšák, Zalka, Botek, vodní slalomári Matej Beňuš, Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský, Jakub Grigar, Soňa Stanovská, Eliška Mintálová a Zuzana Paňková, karatistka Ingrida Bakos Suchánková, kickboxerka Alexandra Filipová, stolní tenisti Ľubomír Pištej, Wang Jang, Barbora Balážová a Tatiana Kukuľková, strelci Patrik Jány, Juraj Tužinský, Erik Varga, Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková a Vanesa Hocková, i thajská boxerka Monika Chochlíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport