Na hlavný obsah

Pátrali po vraku Titanicu, teraz pátrajú po nich. Posádke malej ponorky vydrží kyslík do štvrtka

Na palube sa nachádza aj britský miliardár.

Pátrali po vraku Titanicu, teraz pátrajú po nich. Posádke malej ponorky vydrží kyslík do štvrtka
Malá ponorka, ktorá smerovala k vraku Titanicu. Foto: RTVS/Oceangate Expeditions

Pri juhovýchodnom pobreží Kanady pokračuje pátranie po malej ponorke s turistami, ktorá zmizla na ceste k vraku Titanicu. Plavidlo sa stratilo ešte v nedeľu (18. 6.). Zásoby kyslíka im podľa americkej pobrežnej stráže vydržia najneskôr do štvrtka (22. 6.) 13.00 h SELČ.

Kanada i Spojené štáty nasadili do záchranných prác viaceré lode a lietadlá. Do Atlantiku zhodili aj sonarové bóje, ktoré dokážu monitorovať terén až do hĺbky takmer štyritisíc metrov.

Na palube miniporky bol kapitán a štyria pasažieri. Medzi nimi má byť aj britský miliardár Hamish Harding a jeden z najbohatších Pakistancov Šahzáda Davúd a jeho 19-ročný syn..

„Pátranie v tejto odľahlej oblasti je veľkou výzvou. Nasadzujeme všetky dostupné prostriedky, aby sme našli toto plavidlo a zachránili ľudí na palube,“ vysvetlil admirál americkej pobrežnej stráže John Mauger.

Pátraniu po malej ponorke sa venoval redaktor RTVS Štefan Hudec:

Loď na hladine stratila kontakt s ponorkou približne dve hodiny po tom, čo sa v nedeľu ráno začala potápať smerom k miestu trosiek Titanicu. Súkromná spoločnosť, ktorá ju prevádzkuje, vyhlásila, že mále plavidlo navrhli tak, aby v prípade núdze posádka prežila 96 hodín na palube.

„Potápanie ponorkami do veľkej hĺbky je veľmi nebezpečné. Ale je to špičková technológia, ktorá sa každý rok zlepšuje. Takže existuje nádej a zostávam pozitívny,“ priblížil oceánsky prieskumník Larry Daley.

Porucha alebo nehoda?

Podľa odborníkov mohlo dôjsť na ponorke k malej poruche a tá tak stratila komunikáciu s materskou loďou. Mohlo však dôjsť aj k vážnej nehode, ktorá mohla mať katastrofálne následky.

„Je to veľmi ťažká operácia. Morské dno je veľmi zvlnené, samotný Titanic leží v priekope a okolo je veľa trosiek. Preto bude veľmi ťažké, aby sonar správne zacielil na oblasť, v ktorej hľadajú ponorku,“ mieni bývalý admirál námorníctva Spojeného kráľovstva Chris Parry.

Expedície k Titanicu stoja 250-tisíc dolárov (zhruba 230-tisíc eur) na osobu a začínajú na pobreží kanadskej provincie Newfoundland. Odtiaľ smerujú približne 640 kilometrov do Atlantiku k miestu, kde leží vrak legendárnej lode. Tá sa potopila v roku 1912 počas prvej plavbe po náraze do ľadovca. Utopilo sa viac ako 1 500 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet