Na hlavný obsah

Po 20 rokoch udrela znova. V USA sa maláriou nakazilo už päť ľudí

Každý, kto má príznaky, by sa mal dať urgentne vyšetriť.

Po 20 rokoch udrela znova. V USA sa maláriou nakazilo už päť ľudí
Komár rodu Anopheles, ktorý roznáša maláriu. Foto: TASR/AP

Prvýkrát za posledných 20 rokov sa v Spojených štátoch ľudia nakazili maláriou. Informovala o tom v pondelok (27. 6.) agentúra Reuters s odvolaním sa na americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), podľa ktorého sa toto potenciálne smrteľné ochorenie za posledný mesiac potvrdilo u piatich ľudí na Floride a v Texase.

Prvý prípad diagnostikovali 26. mája na Floride, kde sa vyskytli celkovo štyri prípady nákazy. A 23. júna hlásili prvého pacienta v Texase. Všetci piati sa zotavujú.

CDC v pondelok varovalo, že maláriu treba považovať za lekársku pohotovosť a každý, kto má príznaky, by sa mal dať „urgentne vyšetriť“. Zároveň však uviedlo, že riziko nákazy v USA je celkovo naďalej veľmi nízke. Drvivá väčšina prípadov nákazy maláriou – celých 95 percent – sa vyskytuje v afrických krajinách.

Doteraz posledný prípad nákazy maláriou v USA, ktorý si chorobu nepriniesol zo zahraničia, sa stal v roku 2003 na Floride, uviedla televízia NBC News. Ešte v prvej polovici 20. storočia bola táto choroba na Floride pomerne bežná.

Maláriu spôsobujú parazity prenášané komármi. Hoci sa dá liečiť, každoročne si vyžiada státisíce obetí a milióny nakazených ľudí, najmä v rozvojových krajinách. Prvými príznakmi sú horúčka, bolesť hlavy a zimnica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet