Na hlavný obsah

Pri nelegálnej migrácii či hybridných hrozbách je spolupráca V4 dôležitá, tvrdí minister vnútra

Najdôležitejšia je ochrana vonkajších schengenských hraníc.

Pri nelegálnej migrácii či hybridných hrozbách je spolupráca V4 dôležitá, tvrdí minister vnútra
Zľava štátny tajomník Poľska Bartosz Grodecki, štátny tajomník Česka Lukáš Hendrych, slovenský minister vnútra Ivan Šimko, minister vnútra Maďarska Sándor Pintér a spolkový minister vnútra Rakúska Gerhard Karner. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky (V4) je pri otázkach nelegálnej migrácie či hybridných hrozieb dôležitá. Poukázal na to šéf slovenského rezortu vnútra Ivan Šimko po rokovaní zástupcov krajín V4 a Rakúska. Za najdôležitejšie opatrenia pri riešení týchto výziev podľa neho považujú ochranu vonkajších schengenských hraníc a hľadanie účinných nástrojov na boj s dezinformáciami.

„Čo vyplynulo a zaznievalo zo všetkých vystúpení, bola naša výzva aj ďalším priateľom v Európskej únii na solidaritu pri ochrane vonkajších schengenských hraníc. Vidíme tam kľúč, aby sa situácia, najmä so sekundárnou tranzitnou nelegálnou migráciou zlepšila,“ skonštatoval Šimko. Spolkový minister vnútra Rakúska Gerhard Karner dodal, že dôležitá je aj práca s krajinami pôvodu nelegálnej migrácie.

Zúčastnení podľa Šimka pri otázke nelegálnej migrácie konštatovali dobrú spoluprácu predovšetkým policajných zložiek všetkých zúčastnených krajín. Maďarský minister vnútra Sándor Pintér skonštatoval, že vďaka pomoci iných krajín v Maďarsku poklesol počet nelegálnych prekročení hraníc o 50 percent. Karner dodal, že v Rakúsku sa vďaka spoločným opatreniam podarilo znížiť nelegálnu migráciu o 30 percent.

Hybridné hrozby a šírenie dezinformácií

Témou stretnutia bol aj boj s hybridnými hrozbami a šírením dezinformácií. Šimko skonštatoval, že ide o dlhodobú tému, ktorá je výzvou pre všetky krajiny. Novinkou sú podľa neho najmä technické prostriedky, ktorými sú nepravdivé informácie účelovo šírené.

Zástupcovia sa zhodli na tom, že krajiny EÚ síce majú v tomto smere dobre nastavené ciele, no nemajú dostatočne účinné nástroje. „Treba, aby sme ich hľadali a prijímali. A treba nájsť isté vyváženie medzi dvoma dôležitými hodnotami, a to je sloboda a bezpečný život ľudí,“ povedal slovenský minister vnútra.

Štátny tajomník Českej republiky Lukáš Hendrych zároveň deklaroval, že v rámci nadchádzajúceho predsedníctva ČR vo V4 bude krajina naďalej posilňovať ochranu vonkajších hraníc, ako aj boj s príčinami migrácie. S ďalším zatváraním vnútorných hraníc do budúcna nesúhlasí. „Ak by k tomu mal ktokoľvek pristúpiť, dúfajme, že len v najnutnejšom prípade,“ dodal. Česko chce tiež podporovať ďalšie rozšírenie schengenu či cezhraničnú spoluprácu v oblasti riešenia prírodných katastrof.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet