Na hlavný obsah

Prvé kolo draftu do NHL už v noci na štvrtok. Toto sú naše najväčšie želiezka v ohni

Prvé kolo odvysiela naživo aj RTVS.

Prvé kolo draftu do NHL už v noci na štvrtok. Toto sú naše najväčšie želiezka v ohni
Na snímke Dalibor Dvorský, Samuel Honzek a Maxim Štrbák Foto: TASR, koláž: RTVS

Mužstvá zámorskej NHL si budú v noci na štvrtok opäť vyberať do svojich organizácií tie najväčšie hokejové talenty. Po kanadskom Montreale sa dejiskom vstupného draftu stane americký Nashville.

Prvé kolo draftu v Bridgestone aréne budete môcť sledovať naživo na obrazovkách RTVS. Jeho začiatok je v noci zo stredy na štvrtok od 1.00 h. Ďalších šesť kôl je na pograme o deň neskôr, teda vo štvrtok 29. júna od 17.00 h nášho času.

Jednotkou generačný talent

Tímy si môžu vyberať z hráčov, ktorí oslávia osemnáste narodeniny najneskôr 15. septembra v roku, v ktorom sa koná draft. Zároveň nemôžu mať viac ako 20 rokov pred 31. decembrom daného roka. Toto obmedzenie neplatí pre hráčov, ktorí nie sú zo Severnej Ameriky.

Ako prví si budú vyberať zástupcovia klubu Chicago Blackhawks, druhá voľba patrí Anaheimu Ducks a prvú trojku uzatvára Columbus Blue Jackets. Nikto nepochybuje, že čierni jastrabi siahnu po zázračnom Kanaďanovi Connorovi Bedardovi.

Najviac Slovákov za posledné roky

Na plodný draft sa pripravujú aj Slováci. Minuloročnej prvej a druhej priečke Juraja Slafkovského, respektíve Šimona Nemca, sa s takmer istotou žiaden krajan nevyrovná. Prejsť draftom by však malo najviac Slovákov od roku 2005. Vtedy zámorské veľkokluby siahli až po siedmich mužoch z krajiny v srdci Európy.

Prvým Slovákom, ktorý bude počuť svoje meno, by mal byť Dalibor Dvorský, ktorému najviac konkuruje Samuel Honzek. Vysoké méty by mali atakovať aj Maxim Štrbák, Adam Gajan, Juraj Pekarčík, Martin Mišiak a Alex Čiernik. Zo všetkými spomenutými sa môžete bližšie zoznámiť v nasledujúcich riadkoch.

Dalibor Dvorský

Za najväčšiu slovenskú nádej vstupného draftu do NHL 2023 sa považuje Dalibor Dvorský, ktorý sa v preddraftových rebríčkoch pravidelne objavuje na vysokých pozíciách v prvom kole.

Útočník, ktorý len pred pár dňami dovŕšil dospelosť, je rodákom zo Zvolena. Už v deviatich rokoch sa spolu s rodinou presunul do Švédska, kde naplno rozvíjal hokejový  talent.

Pôsobenie na Slovensku si vyskúšal v covidom sužovanom ročníku 2020/2021. Vo farbách Banskej Bystrice vtedy odohral 20 zápasov. Najväčšiu pozornosť na seba strhol začiatkom februára 2021, po tom, čo sa vo veku 15 rokov 7 mesiacov a 18 dní, stal najmladším strelcom v histórii najvyššej slovenskej súťaže.

Po skončení sezóny sa opäť vrátil na sever Európy. V tíme AIK hrával za juniorku, príležitosť dostal vo farbách rovnakého tímu aj v druhej najvyššej švédskej seniorskej súťaží. Svojím premiérovým gólom sa vo veku 16 rokov a 169 dní stal najmladším zahraničným strelcom v dejinách. 

Uplynulý ročník strávil Dvorský v rovnakom tíme, s tým rozdielom, že za seniorské mužstvo odohral dvakrát toľko duelov. Veľká nádej slovenského hokeja bude robiť ďalšie kroky v kariére aj naďalej v krajine troch koruniek. Dvorský len pred pár dňami podpísal dvojročný kontrakt so švédskym klubom IK Oskarshamn.

Vydarené turnaje zažil Dvorský aj v drese s dvojkrížom na hrudi. V auguste 2021 bol s dvanástimi bodmi kľúčovou postavou mančaftu, ktorý na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe vybojoval pred domácimi divákmi striebro.

Na tohtoročných MS do 18 rokov zažiaril v kľúčovom dueli proti Nemecku, keď zanechal podpis na piatich zo šiestich gólov národného tímu. Celkovo sa s deviatimi presnými zásahmi stal tretím najlepším strelcom turnaja, čím si vyslúžil zaradenie do All Star tímu.

Samuel Honzek

Druhým hráčom spod Tatier, ktorý by sa mal zmestiť do prvého kola NHL draftu, je odchovanec trenčianskej Dukly Samuel Honzek. Ten prešiel v Trenčíne postupne všetkými vekovými kategóriami, prvý gól za A-mužstvo strelil už ako 16-ročný.

Aj napriek možnosti hrať mužský hokej za Trenčín, sa Honzek počas predchádzajúceho leta rozhodol odísť do Kanady, pretože chcel byť viac na očiach skautov. V tíme Vancouver Giants, ktorý pôsobí v jednej z troch hlavných kanadských junioriek (WHL), sa hneď od svojho príchodu stal jedným z kľúčových mužov.

Ročník napokon ukončil ako druhý najproduktívnejší muž v tímovom poradí. Líder bodovania Thorpe však odohral o 21 duelov viac.

Honzek zaujal aj na nedávnom NHL Draft combine, kde skončil zo šiestich zúčastnených Slovákov najlepšie. Pri testovaní anaeróbnej kondície z hľadiska najvyššieho dosiahnutého silového výkonu vo wattoch na kilogram hmotnosti bol celkovo najlepší, druhý skončil v skoku do diaľky z miesta a tretí vo vertikálnom skoku bez použitia rúk.

Dávku smoly si Honzek vybral na prelome rokov na svetovom šampionáte do dvadsať rokov, kde mal patriť medzi lídrov mužstva. V druhom dueli proti USA utrpel zranenie po tom, čo mu súper korčuľou rozrezal lýtkový sval. Rovnako ako Dvorský, aj Honzek bol súčasťou striebornej cesty osemnástky na Hlinka Gretzky Cupe 2021.

Maxim Štrbák 

Pred 30 rokmi si vo vstupnom drafte vybralo Los Angeles Kings práve jeho otca Martina. Priezvisko Štrbák vtedy zaznelo v deviatom kole. Po troch desaťročiach by sa mala história zopakovať, avšak podstatne skôr.

V otcových šľapajach sa vybral syn Martin, ktorému experti predpovedajú druhé, prípadne tretie kolo.

Maxim sa prvýkrát s otcom dostal do Fínska už ako dvanásťročný. Po dvoch rokoch, keď otec dokončil svoje štúdium trénerstva a športového manažmentu, ostal v krajine tisícich jazier sám. Z tímu Lahti Pelicans navyše prestúpil do Jokeritu, v ktorom strávil ďalšie tri ročníky.

Maxim Štrbák
Na snímke kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov Maxim Štrbák počas brífingu po návrate z majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie vo Švajčiarsku.Foto: TASR

V Helsinkách postupne prešiel mládežníckymi výbermi do 16, 18 a 20 rokov. Po piatich rokoch dal severu Európy zbohom a presunul sa do americkej juniorskej súťaže (USHL) do tímu Sioux Falls Stampede. V ročníku 2023/2024 bude pôsobiť v univerzitnej súťaži v tíme Michigan State University.

Na aprílovom svetovom šampionáte do 18 rokov vo Švajčiarsku, bol rodák z Košíc kapitánom mančaftu, ktorý siahal na medailu po dlhých rokoch. V stále len 18 rokoch si už stihol zahrať aj na dvoch MS do 20 rokov. Aj on bol súčasťou strieborného tímu na HGC v Piešťanoch.

Adam Gajan

Ak máte radi príbehy, tak ten Gajanov vás určite zaujme. Pred rokom poznali jeho meno len tí najväčší hokejoví fanúšikovia a znalci. Popradský odchovanec má teraz na dosah šancu stať sa najvyššie draftovaným slovenským gólmanom v histórii.

Po pôsobení v skalickom doraste a popradskej juniorke si Gajan zvolil na rozvoj zámorskú cestu. Ročník odštartoval v tíme Chippewa Steel v nižšej juniorskej súťaži NAHL. Pred svetovým šampionátom dvadsiatok si nachvíľu odskočil do tímu Green Bay Gamblers v USHL, za ktorý napokon odchytal šesť zápasov. Neskôr sa vrátil do mužstva Chippewy.

Gajanová hviezdna chvíľa prišla na MS do dvadsať rokov, ktoré hostili na prelome rokov kanadské mestá Halifax a Moncton. V pôvodnej nominácii by ste Gajanové priezvisko hľadali márne. K tímu sa pridal na poslednú chvíľu, po tom, čo nahradil najlepšieho kamaráta Jána Koreca.

„Všetko sa udialo veľmi rýchlo, bolo to pre mňa nečakané, ale som rád, že tu môžem byť. Ak dostanem šancu, budem sa snažiť chytať čo najlepšie, aby som pomohol tímu k víťazstvám,“ povedal po príchode do reprezentácie Gajan, ktorý ešte netušil, aký úspech sa mu v Kanade podarí dosiahnuť.

V tom čase 18-ročný Gajan sa prvýkrát postavil do bránky v druhom stretnutí Slovákov proti USA a hneď vychytal cenné víťazstvo. Od tohto momentu už do slovenskej svätyne nikoho nepustil.

Vo štvrťfinále privádzal do zúfalstva favorizovaných Kanaďanov na čele s najväčšou hviezdou Connorom Bedardom. Nielen 53 úspešných zákrokov v dueli proti javorovým listom mu vyniesli zisk individuálnej ceny pre najlepšieho brankára šampionátu.

Z pôvodne brankárskej trojky sa stala neohrozená jednotka. Hráč, ktorý si získal rešpekt protihráčov aj hokejových expertov.

Juraj Pekarčík

Šimon Nemec a Filip Mešár vlani ukázali, že zaujať pozornosť skautov sa dá aj keď pôsobíte v slovenskej extralige. Napodobniť oboch menovaných chce aj útočník Juraj Pekarčík, po ktorom by zámorské tímy mohli siahnuť v treťom či štvrtom kole.

Rodák z Trstenej sa z Oravy presunul v sezóne 2021/2022 ako 15-ročný do Nitry. Pod Zoborom nastupoval najmä za juniorský tím, príležitosť však dostal aj v piatich dueloch za seniorské A-čko.

V uplynulom ročníku bol Pekarčík pevnou súčasťou mužstva, príležitosť dostal v 30 dueloch základnej časti. Okrem extraligy vykorčuľoval do šiestich zápasov aj za Levice v Tipos SHL.

Chvíle, ktoré na neho upriamili svetlá reflektorov prišli v apríli na MS 2023 do 18 rokov vo Švajčiarsku. Mladí Slováci mali na dosah cenný kov po dlhom dvadsaťročnom čakaní. Od zisku bronzu ich delilo 70 sekúnd.

Zverenci Tibora Tartaľa napokon skončili štvrtí. Pod najlepší výsledok reprezentačnej osemnástky na MS za posledné dve desaťročia sa desiatimi bodmi podpísal práve Pekarčík – druhý najproduktívnejší hráč mužstva po Dvorskom.

Martin Mišiak

Podľa predpokladov by sa mal do prvej stovky zmestiť aj rodák z Banskej Bystrice, center Martin Mišiak. Ten začal uplynulú sezónu medzi mužmi v Nových Zámkoch, avšak v jej priebehu sa presťahoval do americkej juniorky USHL. Za jeho rozhodnutím stál najmä nedostatok priestoru v tíme extraligistu.

Martin Mišiak v drese Nových Zámkov
Martin Mišiak v drese Nových Zámkov.

Krok do nepoznaných vôd mu napokon vyšiel na výbornú. O pár mesiacov neskôr vyhral s tímom Youngstown Phantoms celú ligu a stal sa najproduktívnejším mužom svojho celku.

Svoju krajinu reprezentoval na jednom svetovom šampionáte do 20 rokov a na MS I. divízie hráčov do 18 rokov

Alex Čiernik

Rovnako ako Maxim Štrbák i Alex Čiernik pochádza z hokejovej rodiny. Jeho otec Ivan prešiel draftom v roku 1996, keď si ho v deviatom kole z celkového 216. miesta vybrala Ottawa Senators. Tromfnúť vlastného otca by sa malo Čiernikovi podariť, v preddraftových rebríčkoch sa pravidelne umiestňoval do prvej stovky.

Alex sa narodil v nemeckom Wolfsburgu. Práve v tomto meste vtedy pôsobil jeho otec. V krajine ležiacej na zápase Európy hokejovo vyrastal aj Alex. Keď mal trinásť a otec ukončil športovú kariéru, celá rodina sa presťahovala do Švédska, kde pokračoval jeho hokejový vývin.

Posledný ročník pendloval medzi juniorskou súťažou a druhou najvyššou švédskou ligou, v ktorej obliekal drese Södertälje SK, hosťovanie si vyskúšal v mužstve Västerviks IK.

Na domácich MS I. divízie do 18 rokov v sezóne 2021/2022 sa 12 bodmi pričinil o návrat Slovenska do elitnej kategórie. V zbierke ma taktiež aj striebro z HGC. Na rozhraní rokov 2022 a 2023 pridal päť štartov na šampionáte juniorov v Kanade.

Okrem bližšie predstavenej sedmičky majú šancu na draft aj Samuel Urban, Maroš Jedlička, František Dej, Adam Cedzo, Roman Kukumberg či Leo Eperješi.

Otáznik visí nad útočníkom Ondrejom Molnárom, s ktorým sa pôvodne počítalo do prvých dvoch kôl. Incident na školskom florbalovom turnaji, kde údajne zlomil svojmu súperovi sánku, ho už obral o účasť na MS do 18 i 20 rokov. Vynechaný bol aj z NHL Draft Combine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport