Na hlavný obsah

Putin povedal skupine zástupcov afrických krajín, že víta ich vyvážený postoj ku konfliktu na Ukrajine

Dodal. že je otvorený konštruktívnemu dialógu.

Putin povedal skupine zástupcov afrických krajín, že víta ich vyvážený postoj ku konfliktu na Ukrajine
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu (17. 6.) povedal skupine zástupcov afrických krajín, že víta ich vyvážený postoj ku konfliktu na Ukrajine a je otvorený konštruktívnemu dialógu.

Delegácia vedená juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom sa s Putinom v sobotu zišla v Petrohrade, predtým rokovala v Kyjeve. Jedným z dôležitých bodov rozhovorov afrických predstaviteľov bola aj dohoda umožňujúca bezpečný vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ale večer vyhlásil, že pravdepodobne nie je šanca na jej ďalšie predĺženie.

Ruský prezident pri stretnutí s africkou delegáciou uviedol, že „Rusko je pripravené zvážiť akékoľvek africké návrhy pre urovnanie situácie na Ukrajine, Kyjev ale rozhovory odmieta“.

„Sme otvorení konštruktívnemu dialógu so všetkými, ktorí si želajú mier založený na princípoch spravodlivosti a prihliadajú na legitímne záujmy zainteresovaných strán,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Putin.

Rozprávali sa aj so Zelenským

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (16. 6.) v Kyjeve africkým predstaviteľom povedal, že mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou sú možné len v prípade, že Moskva z jeho krajiny stiahne svoje vojská. Pozastavil sa tiež nad tým, že africkí lídri po návšteve ukrajinskej metropoly zamieria do Ruska, ktoré rozpútalo voči Ukrajine vlani nevyprovokovanú vojnu.

Členmi africkej delegácie sú okrem prezidenta Juhoafrickej republiky aj zástupcovia Senegalu, Egypta, Zambie, Ugandy, Konžskej republiky a súostrovia Komory. Juhoafrický prezident Ramaphosa v sobotu v Petrohrade zdôraznil, že je načase ukončiť na Ukrajine boje, pretože škodí celému svetu.

„Táto vojna nemôže trvať večne. Je v našom spoločnom záujme, aby skončila. Má negatívne následky pre africké a mnohé ďalšie krajiny po celom svete, „dodal.

Jedným z dôležitých bodov rokovaní africkej delegácie bola čiernomorská obilná dohoda. Mnoho štátov afrického kontinentu je totiž závislých od vývozu obilia a hnojív z Ruska a Ukrajiny.

Putin africkým predstaviteľom povedal, že podľa jeho názoru kríza na svetovom trhu s potravinami nie je dôsledkom konfliktu na Ukrajine. Avšak je spôsobená krokmi západných krajín.

„Vývoz ukrajinského obilia na základe dohody, ktorá zabezpečuje jeho bezpečnú prepravu cez Čierne more, nepomáha riešiť problémy Afriky s vysokými cenami potravín, pretože len tri percentá tohto exportu sa dostali do najchudobnejších krajín,“ citovala agentúra Reuters Putina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet