Na hlavný obsah

Putin je stále otvorený mierovému riešeniu konfliktu na Ukrajine, uviedol Kremeľ

Hovorca sa takto vyjadril deň pred návštevou afrických lídrov.

Putin je stále otvorený mierovému riešeniu konfliktu na Ukrajine, uviedol Kremeľ
Ruský prezident Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin je stále otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Vyhlásil to v piatok (16. 6.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informovala agentúra Reuters.

„Prezident Putin bol a je otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o možných scenároch riešenia ukrajinského problému,“ citovala agentúra Interfax Peskova.

Hovorca sa takto vyjadril deň pred návštevou afrických lídrov, ktorí majú Putinovi v sobotu (17. 6.) predstaviť novú mierovú iniciatívu.

Rusko dlho tvrdí, že je otvorené rokovaniam. No trvá na tom, že Ukrajina musí uznať „novú realitu“ na bojisku, kde jeho sily ovládajú 18 percent ukrajinského územia. Moskva vlani na jeseň anektovala štyri oblasti na východe a juhu Ukrajiny a ešte v roku 2014 Krymský polostrov.

Ukrajina trvá na tom, že základom akéhokoľvek povojnového urovnania musí byť jej vlastný mierový plán, ktorý zahŕňa stiahnutie ruských vojsk z celého ukrajinského územia.
Delegácia afrických lídrov má v piatok v Kyjeve rokovať aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a v sobotu sa v Petrohrade stretne s Vladimirom Putinom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet