Na hlavný obsah

Slovensko by malo mať po mesiaci opäť dočasne poverenú vládu

Znamená to obmedzenie právomocí, ale aj prípravu vyrovnaného rozpočtu.

Slovensko by malo mať po mesiaci opäť dočasne poverenú vládu
Premiér Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Keďže programové vyhlásenie nezískalo podporu poslancov v parlamente prezidentka Zuzana Čaputová by teraz mala vládu odvolať a dočasne ju poveriť výkonom funkcie. Opäť sa tak na Slovensku bude používať slovné spojenie dočasne poverený minister alebo premiér. Pre vládu Ľudovíta Ódora to znamená obmedzenie právomocí, ale aj prípravu vyrovnaného rozpočtu, vysvetľujú odborníci.

Téme sa v Rádiožurnále venoval redaktor Lukáš Füle:

Slovensko by malo mať po mesiaci opäť dočasne poverenú vládu. Podľa ústavného právnika Radoslava Procházku je teraz na rade prezidentka Zuzana Čaputová.

“Akonáhle bude prezidentka vedieť a bude jej doručené uznesenie národnej rady, ktorým táto zamietne návrh na vyslovenie dôvery, no tak tú vládu bez zbytočného odkladu odvolá,“ spresnil.

Ústavný právnik Vincent Bujňák vysvetlil, že parlament nebude mať právomoc odvolávať ministrov a prezidentka ich nemôže vymieňať, ale iba poveriť súčasných členov vlády riadením ďalších ministerstiev.

Kompetencie odvolanej vlády sa rozdelia na tri skupiny. Prvou sú tie, ktoré vláde ostávajú bez zmeny, napríklad navrhovanie zákonov.

“Druhá skupina budú právomoci, kde bude potrebovať vždy predchádzajúci súhlas hlavy štátu. Napríklad vymenúvanie a odvolávanie štátnych funkcionárov. A potom tu budeme mať tretiu skupinu právomocí, ktoré budú vylúčené. To je rozhodovanie o zásadných otázkach v oblasti vnútornej a zahraničnej politiky. A tiež rozhodovanie o zásadných otázkach v oblasti hospodárskej a sociálnej politiky,“ vysvetlil.

Problém s vylúčenými kompetenciami

No a práve keď si politici vykladajú vylúčené kompetencie politikmi, vzniká problém. Najznámejším prípadom je darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine.

“V praxi máme skúsenosť, že jednak je to významovo otvorený pojem, že je vždy vecou výkladu, čo do toho spadá a nespadá. A tiež, že sa na to obmedzenie zase až tak veľmi neprihliada,“ ozrejmil Procházka aj ako spoluautor ústavnej novely, ktorá tento mechanizmus zaviedla.

Vincent Bujňák ešte dodal, že na pôsobenie dočasne poverenej vlády Ódora by sa malo pozerať ešte prísnejšie, ako to bolo v prípade odvolaného kabinetu Eduarda Hegera.

“Vláda v roku 2022, keď jej bola vyslovená nedôvera, tak predtým tú dôveru mala. Súčasná vláda dôveru ani nikdy nemala. Myslím si, že sa to potom musí používať aj pri výklade ústavných právomocí vlády,“ povedal.

Hlavnou úlohou vlády bez dôvery tak bude zabezpečiť riadny chod štátu a doviesť Slovensko k predčasným voľbám. Ak však v parlamente po voľbách nevznikne nová väčšina, vláda môže pôsobiť ďalej. Problémom by ale mohol byť vyrovnaný rozpočet, ktorým by sa musela riadiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál