Na hlavný obsah

So Silviom Berlusconim sa do Milána prišli rozlúčiť tisíce ľudí

Jeho rodina nedala vystaviť rakvu pre verejnosť.

So Silviom Berlusconim sa do Milána prišli rozlúčiť tisíce ľudí
Rakva s telom Silvia Berlusconiho. Foto: RTVS

Taliansko sa lúči s bývalým premiérom Silviom Berlusconim. Na štátny pohreb do Milána prišlo približne dvetisíc hostí. Sú medzi nimi desiatky zahraničných politikov a štátnikov. Na jeho počesť vyhlásili v Taliansku štátny smútok. Berlusconi zomrel v pondelok (12. 6.) vo veku 86 rokov.

Štátny pohreb Silvia Berlusconiho v milánskej katedrále sa začal o 15.00 h. Na poslednú rozlúčku prišli taliansky prezident Sergio Mattarella a premiérka Giorgia Meloniová.

Okrem nich aj maďarský premiér Viktor Orbán, katarský emír Ál Thání, viacero ministrov zahraničných vecí či Manfred Weber – šéf Európskej ľudovej strany. Jej členom je aj Berlusconiho strana Forza Italia.

Berlusconiho pohreb sledoval redaktor RTVS Pavel Achs:

S Berlusconim sa pred milánskou katedrálou prišli rozlúčiť aj tisícky ľudí z celého Talianska. Milánska radnica im vyhradila priestory pred chrámom, odkiaľ mohli sledovať štátny pohreb bývalého talianskeho premiéra. Pre jeho stúpencov to bola jediná možnosť, ako sa s ním verejne rozlúčiť, pretože Berlusconiho rodina nevystavila rakvu pre verejnosť.

Silvio Berlusconi bol najdlhšie slúžiacim talianskym premiérom, a to aj napriek škandálom či obvineniam z korupcie. Mediálny magnát využil na naštartovanie, ale aj pokračovanie svojej kariéry vlastnú televíznu sieť a veľké bohatstvo.

V uplynulých rokoch ho trápilo krehké zdravie. Po viacerých zdravotných problémoch v apríli tohto roka lekári po prvý raz priznali, že Silvio Berlusconi má chronickú leukémiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet