Na hlavný obsah

Súd v Rusku poslal na sedem a pol roka do väzenia bývalú spolupracovníčku Navaľného Liliju Čanyševovú

Pre Navaľného bol boj s korupciou jednou z hlavných tém.

Súd v Rusku poslal na sedem a pol roka do väzenia bývalú spolupracovníčku Navaľného  Liliju Čanyševovú
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Súd v Rusku v stredu (14. 6.) poslal na sedem a pol roka do väzenia bývalú spolupracovníčku opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného Liliju Čanyševovú, informuje portál Meduza.

Čanyševová štyri roky viedla regionálny Navaľného štáb v ruskom meste Ufa na Urale. Zadržiavajú ju od roku 2021, keď ju ruská justícia obvinila z extrémistickej činnosti. V pondelok (19. 6.) začne nový proces aj s väzneným Navaľným, proti ktorému vyšetrovatelia vzniesli nové obvinenia. Podľa kritikov režimu v Moskve je stíhanie Navaľného aj ľudí v jeho okolí politicky motivované.

Proces so 41-ročnou Čanyševovou sa odohrával za zatvorenými dverami. Obžaloba pre ňu žiadala trest odňatia slobody na 12 rokov a pokutu 700-tisíc rubľov (skoro 7 700 eur). Súd ju nakoniec uznal vinnou z vyzývania na extrémizmus a vytvorenia extrémistickej organizácie.

V roku 2021, nedlho pred parlamentnými voľbami, označili ruské úrady za extrémistické všetky organizácie prepojené s Navaľným.

Bývalá koordinátorka štábu v Ufe bola podľa Meduzu prvou zadržanou v prípade, keď sa pod zámienkou boja s extrémizmusom ruská justícia zamerala na Navalného a jeho okolie. V okamihu zadržania už Čanyševová pre Navaľného organizáciu ale nepracovala.

O Čanyševovej, ktorá predtým pôsobila tiež ako úspešná audítorka, hovorili ostatní Navaľného spolupracovníci ako o výraznej političke alebo o „postrachu miestnych podvodníkov“. Pre Navaľného a jeho okolie bol boj s korupciou jednou z hlavných tém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet