Na hlavný obsah

Sudcovia tvrdia, že so súdnou mapou sú problémy. Žiadnu sťažnosť však rezort spravodlivosti nedostal

Na nedostatky mali upozorňovať už pred jej zavedením.

Sudcovia tvrdia, že so súdnou mapou sú problémy. Žiadnu sťažnosť však rezort spravodlivosti nedostal
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Problémy, na ktoré viacerí sudcovia upozorňovali, ešte pred zavedením Súdnej mapy, sa podľa nich, už začali prejavovať v praxi. Obávajú sa, že reforma neprinesie výsledky, ktoré od nej všetci očakávajú.

Niektorí sudcovia tvrdia, že pomoc pri zavádzaní súdnej mapy nebola dostatočná. A nebola zvládnutá po technickej, ani informačnej stránke. Ministerstvo však žiadny podnet nerieši.

„My sme namietali, že ten proces bol pustený bez dostatočnej kooperácie práve s justičnou obcou. Nebola dostatočne informovaná verejnosť o tejto celej reforme. V médiách prebehli skôr problémy s budovami,“ uviedla predsedníčka Mestského súdu Bratislava II Anna Križáková.

Súdnej mape sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

„Bolo asi 30 ľudí na ministerstve , ktorí mali na starosti riešiť problémy, keby vznikali na tých jednotlivých súdoch. Nemám informáciu o tom, žeby sa súdy nejako obracali na ministerstvo,“ povedala ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová.

Hlavným cieľom reformy súdnictva má byť špecializácia sudcov, rýchlejšie konania a odstránenie korupcie z justície.

„Súdna mapa nielenže nemá ako prispieť k odstráneniu korupcie, žiadne konania sa nezrýchlia. Pretože aj za mnou vidno chaos, ktorý trvá od nejakého 25. mája. Ktorý naďalej nie je vyriešený. Spisy nie sú premiestnené a občan si počká oveľa dlhšie na svoje rozhodnutie,“ skonštatovala Ayse Pružinec Eren, členka súdnej rady a sudkyňa Krajského súdu v Bratislave.

„Uplynulo od 1. júna len 14 dní. A za taký krátky čas sa nedá vyhodnotiť kvalita organizačných a procesných zmien, ktoré nastali,“ uviedol predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Ján Mazák.

„Tie súdy majú veľmi veľa tých starých spisov, ktoré nie sú ukončené. Tak to bude chvíľu trvať. Preto, lebo sa prijalo to pravidlo, ktoré je v súlade teda so zákonom, že sudcovia by si mali dokončovať tie veci, ktoré začali,“ pokračovala Dubovcová.

Štyri súdy v Bratislave

V Bratislave budú fungovať štyri súdy. Okresné sa zmenili na mestské. Najväčším je Mestský súd Bratislava IV, ktorý vznikol spojením so súdom v Petržalke.

„Administratíva bola výrazne preťažená, máme množstvo nadčasov, aby sme zvládali zaevidovať spisy, pobaliť spisy a vlastne trvá to ďalej,“ uviedla Anna Križáková, predsedníčka Mestského súdu II.

„To že niekto fakticky musí presťahovať súdy, elektroniku nemá nič spoločné s tým, či bude, alebo nebude tá čiastočná reforma úspešná,“ pokračoval Mazák.

„Žeby bol chaos tak takú signalizáciu mi nikto nedal a nedal ani orgánu ústrednému, ako ministerstvu spravodlivosti, ktoré bolo otvorené tomu, že akýkoľvek problém keď príde, tak boli sme pripravený ho riešiť,“ dodala Dubovcová.

V Bratislave doteraz elektronicky preniesli viac ako 211-tisíc živých spisov a začal sa aj prenos spisov, ktoré sú v archíve. Ministerstvo uvádza informácie k novej súdnej mape na svojej webovej stránke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko