Na hlavný obsah

V nitrianskej nemocnici sa pacienti vyšetrenia na CT nedočkajú. Oba prístroje nebudú nejaký čas k dispozícii

Nemocnica tvrdí, že starostlivosť zabezpečila v iných zariadeniach.

V nitrianskej nemocnici sa pacienti vyšetrenia na CT nedočkajú. Oba prístroje nebudú nejaký čas k dispozícii
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vyšetrení na CT prístrojoch sa v nitrianskej fakultnej nemocnici od budúceho pondelka (19. 6.) pacienti nedočkajú. Viac ako týždeň nebude k dispozícii ani jeden spomínaný prístroj. Nemocnica tvrdí, že starostlivosť o ľudí zabezpečila v iných zariadeniach.

CT v nitrianskej nemocnici prevádzkuje súkromná firma. Jednému prístroju končí technická podpora, druhý je zas v priestoroch s končiacou nájomnou zmluvou.

„Prebehne deinštalácia CT prístroja, ktorému končí v krátkom čase technická podpora. Súčasne sa bude realizovať aj interná relokácia druhého nášho CT prístroja do priestorov s platnou trojročnou nájomnou zmluvou,“ informoval Martin Halaj, predseda predstavenstva diagnostického centra Jessenius.

CT prístroju vo Fakultnej nemocnici v Nitre sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„V dňoch 19. – 28. júna prebehne plánované premiestňovanie CT prístrojov. Následkom tejto výmeny dochádza k čiastočnému obmedzeniu poskytovania predmetných služieb,“ uviedla fakultná nemocnica (FN) v písomnom stanovisku.

Na riaditeľstvo nemocnice sa podľa informácií RTVS listom obrátila aj skupina lekárov, najmä z oblasti neurológie. Vedenie žiadajú, aby pacientov vo vážnych stavoch, napríklad pri zápaloch mozgu, epileptických stavoch či po cievnych mozgových príhodách, automaticky odkláňali do iných zariadení.

CT majú aj na Zobore

Najbližší CT prístroj má nemocnica na nitrianskom Zobore, ďalšie sú v desiatky kilometrov vzdialených mestách. Priamo v Nitre fungujú CT pracoviská aj v súkromných zariadeniach, avšak len počas dňa.

„Krajské operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby V Nitre vie v prípade potreby zabezpečiť prevozy pacientov do iných zdravotníckych zariadení,“ povedala Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

„Sú tu určité obavy nás zdravotníkov o našich pacientov, hlavne v tých službách a pri stavoch, ktoré si vyžadujú náhle vyšetrenia a čo najskôr, aby boli zrealizované. Prevoz pacienta nie je ideálny, takže dúfame, aby to bolo čo najkratšie,“ skonštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a lekár FN Nitra Peter Visolajský.

„Fakultná nemocnica Nitra obstarala nákup prístrojového vybavenia (CT, RTG a sono prístroje) z vlastných zdrojov, z fondov EÚ a na základe výzvy vyhlásenej ministerstvom investícií,“ dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Prístroje by mali v nemocnici nainštalovať počas júla. CT vyšetrenie poskytované v nemocnici súkromnou firmou by sa podľa plánov malo sprístupniť v poslednom júnovom týždni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny