Na hlavný obsah

Záchranárske vrtuľníky pristávajú na futbalovom štadióne. Nejde o raritu, ale o realitu nemocnice v Levoči

Zodpovední hľadajú vhodnejšiu alternatívu.

Záchranárske vrtuľníky pristávajú na futbalovom štadióne. Nejde o raritu, ale o realitu nemocnice v Levoči
Vrtuľník pristáva na futbalovom ihrisku. Foto: RTVS

V Levoči nepristávajú záchranárske vrtuľníky v areáli nemocnice, ale na futbalovom štadióne. Niekedy preto musia prerušiť zápas či tréning futbalistov. Priamo na hracej ploche, tak umožnia pristáť vrtuľníku. Zodpovední hľadajú vhodnejšiu alternatívu.

Do roku 2019 pristávali záchranárske vrtuľníky priamo v levočskej nemocnici. Keďže pristávacia plocha bola hneď vedľa technickej pamiatky, z bezpečnostných dôvodov museli miesto pre pristávanie vrtuľníkov zmeniť.

“Bola vybratá náhradná plocha pri pristávaní záchranárskych vrtuľníkov, a to v blízkosti nemocnice, čo je futbalový štadión mesta Levoča,” vysvetlila hovorkyňa Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Pred dvomi dňami pristál na futbalovom ihrisku vrtuľník tesne pred začiatkom futbalového zápasu. Leteckí záchranári naložili pacienta v kritickom stave na palubu záchranárskeho vrtuľníka pred zrakmi futbalistov i divákov.

“O piatej bol výkop a o piatej prišiel vrtuľník. Nejakých 25 minút to trvalo. Určite ani súper sa s takou situáciou ešte nestretol. Pri futbale nejde o život, čiže počkali sme a potom sme pokračovali ďalej,” opísal situáciu tréner FK 05 Levoča Branislav Miňďáš.

“Máme desať oficiálnych heliportov, ktoré spĺňajú požiadavky na pristávanie leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE. Čiže to nie je len problém nemocnice v Levoči, ale je to problém všetkých zdravotníckych zariadení na Slovensku,” ozrejmil primátor Levoče Miroslav Vilkovský.

“To je zákon schválnosti, že stále cez futbal sa to stane. Vyriešime aj tento problém. V priebehu tohto týždňa príde letecká záchranná služba, prehodnotí možnosť pristávania na starom futbalovom ihrisku,” uviedol riaditeľ levočskej nemocnice František Lešundák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny