Na hlavný obsah

V španielskej Seville ocenili slovenských kuchárov bez hraníc za nezištnú pomoc pre ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi

Ako prví na slovensko-ukrajinskej hranici varili pre utečencov.

V španielskej Seville ocenili slovenských kuchárov bez hraníc za nezištnú pomoc pre ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V španielskej Seville ocenili slovenských kuchárov bez hraníc za nezištnú pomoc pre ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi. Na začiatku ruskej invázie ako prví na slovensko-ukrajinskej hranici varili pre utečencov. Okrem toho pripravujú jedlo pre chudobných a vzdelávajú aj mladých kuchárov.

Ocenili dvoch slovenských kuchárov za to, že po vypuknutí vojny spolu so svojím tímom ihneď vyrazili na hranicu do Vyšného Nemeckého, kde pripravovali teplú stravu pre vojnových utečencov.

“Pracovalo sa 24 hod. denne tzn. že kuchári cez deň navarili, poobedňajšia zmena ktorá sa striedala navarila na noc a dobrovoľníci to vydávali do druhého dňa, do druhého rána. Kuchári chodili spať od druhej rána a do nejakej 4,5 si oddýchli buď v aute, alebo u miestneho farára, ráno naspäť do smeny a opäť variť,“ uviedol prezident Aregala Slovensko Marek Mruz.

Pre profesionálnych kuchárov boli pohľady na uzimených a trasúcich utečencov smutné, nie raz si aj poplakali. Dokopy vydali 19-tisíc jedál.

“Niekoľkokrát denne dopĺňame veci, keď už naozaj by hrozilo, že nebudeme schopní pribežne vydávať teplú stravu, čo napr. dneska sme sa obávali, tak sme jednoducho otvorili pod stanom peňaženky, pozbierali peniaze a vyslali človeka s autom do Sobraniec do obchodu,“ spresnil kuchár OZ Aregala Slovensko Matej Landl vo vysielaní 12.marca 2022.

A nevarili len na hranici, ale aj počas celého roka chudobným a slabým.

Učia mladých študentov

Kuchári bez hraníc tiež učia mladých študentov ako správne variť. Aj za túto činnosť boli ocenení.

“Momentálne máme v našom združení 10 škôl, ktoré s nami úzko spolupracujú. Chodíme k ním do školy robíme im semináre. Žiaci si môžu ohmatať veci, ktoré by si v živote asi nedovolili kúpiť. Či už to boli homáre, či už to boli krevety, americké steaky,“ dodal kuchár z OZ Aregala Slovensko Martin Repaský.

Z Európy získali ocenenie iba Slováci a Švajčiari. Slovenských kuchárov stretnutie so svetovými kuchármi motivovalo natoľko, že chcú naďalej nezištne pomáhať.

Oceneným kuchárom sa venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková :

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko