Na hlavný obsah

V tlači rastú pochybnosti o počínaní pobrežnej stráže pri nešťastí pri Grécku

Pri stroskotaní člna zomreli desiatky ľudí a ďalšie stovky sú nezvestných.

V tlači rastú pochybnosti o počínaní pobrežnej stráže pri nešťastí pri Grécku
Migranti, ktorých zachránili z potopeného rybárskeho člna, odpočívajú vo veľkosklade v gréckom prístavnom meste Kalamata. Foto: TASR/AP

V gréckej a zahraničnej tlači rastú pochybnosti v súvislosti s počínaním gréckej pobrežnej stráže pri stroskotaní člna, pri ktorom zomreli desiatky ľudí a ďalšie stovky sú nezvestných.

Médiá napríklad poukazujú na skutočnosť, že loď sa pred stroskotaním takmer nehýbala, zatiaľ čo pobrežná stráž tvrdila, že plávala bez problémov. Podľa serveru Politico sa námorné nešťastie stalo jednou z hlavných politických tém v krajine, ktorú v nedeľu (25. 6.) čakajú predčasné parlamentné voľby.

Podľa posledných údajov sa podarilo zachrániť 104 migrantov a stále panujú nejasnosti o tom, koľko ich na palube bolo celkovo. Niektoré odhady uvádzajú 700 až 750 ľudí, iné hovoria o 500 ľuďoch. Doteraz sa podarilo nájsť telá 78 migrantov.

Po stroskotaní člna grécka pobrežná stráž uviedla, že o plavidle dostala informáciu od talianskych úradov a únijnej pohraničnej agentúry Frontex. Podľa pobrežnej stráže loď plávala bez problémov smerom k talianskym vodám a nepožiadala pred stroskotaním o pomoc. Grécka pobrežná stráž tvrdí, že z tohto dôvodu nezasiahla, ale situáciu monitorovala.

Podľa serveru BBC News a gréckeho portálu News 24/7 sa loď s migrantmi počas 15 hodín pred potopením pohla len o niekoľko málo námorných míľ. Vyplýva to z rôznych záznamov a analýzy pohybu lodí platformy MarineTraffic.

Podľa serveru BBC News tiež snímky vyhotovené loďami v okolí aj gréckou pobrežnou strážou ukazujú, že sa loď nepohybovala. Podľa serveru News 24/7 to znamená, že bola v ohrození.

Úrady: Migranti o pomoc nestáli

Grécka pobrežná stráž tiež zmenila svoje tvrdenia v súvislosti s tým, že sa nesnažila loď odtiahnuť. Neskôr spresnila, že jej jednotka sa snažila priviazať lano k lodi. To však odviazali samotní migranti. Úrady však trvajú na tom, že migranti o pomoc nestáli.

„Nie je možné vykonať násilnú zmenu smeru takejto lode s toľkými ľuďmi na palube bez toho, aby o to sami stáli, bez istej úrovne spolupráce,“ cituje server Politico hovorcu pobrežnej stráže Nikosa Alexiu.

Podľa serveru sa námorné nešťastie stalo tiež silnou témou v predvolebnej kampani. Ľavicová strana SYRIZA kritizovala úrady za to, že nepripravili záchrannú akciu či nenechali rozdať migrantom záchranné vesty.

SYRIZA dlhodobo kritizuje konzervatívcov, ktorí boli pri moci v posledných rokoch, za neprimerane prísny prístup k migrácii. V krajine sa tiež uskutočnili demonštrácie.

Pobrežnú stráž naopak obhajoval šéf konzervatívcov a bývalý premiér Kyriakos Mitsotakis. Podľa neho hlavný podiel viny za nešťastie nesú prevádzači, ktorých nazval „ľudským odpadom“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet