Na hlavný obsah

Vagnerovci mali pred vzburou podpísať zmluvu s ruským rezortom obrany, ktorú však Prigožin odmietol

Preto už žoldnieri nemôžu bojovať na Ukrajine.

Vagnerovci mali pred vzburou podpísať zmluvu s ruským rezortom obrany, ktorú však Prigožin odmietol
Na snímke zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Foto: SITA/AP

Šéfa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina niekoľko dní pred nedávnou vzburou informovali, že nedostane žiadne finančné prostriedky, ak jeho bojovníci nepodpíšu zmluvu s ministerstvom obrany. Informovala o tom vo štvrtok (29. 6.) ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vplyvného poslanca Andreja Kartapolova. Podľa neho Prigožin odmietol zmluvu podpísať, a preto mu povedali, že jeho žoldnieri už nebudú bojovať na Ukrajine.

Ako uviedol Kartapolov, len niekoľko dní pred vzburou ruské ministerstvo obrany oznámilo, že „všetky formácie, ktoré plnia bojové úlohy, musia podpísať zmluvu“ s ministerstvom. „A všetci sa začali riadiť týmto rozhodnutím, ktoré je absolútne správne. Všetci okrem Prigožina,“ povedal zákonodarca, ktorý predsedá výboru pre obranu dolnej komory ruského parlamentu.

Šéfa žoldnierov preto podľa Kartapolova „následne informovali, že v takom prípade sa vagnerovci na špeciálnej vojenskej operácii nezúčastnia“. Moskva nazýva inváziu na Ukrajine, ktorú začala vo februári minulého roka, špeciálnou vojenskou operáciou.

Spory medzi ruským vojenským velením a Jevgenijom Prigožinom vyvrcholili v sobotu (24. 6.). Bojovníci z Vagnerovej skupiny najprv obsadili Rostov na Done a odtiaľ smerovali k Moskve. Žoldnieri však neskôr v ten deň svoju akciu prerušili a stiahli sa. Predpokladá sa, že Prigožin sa teraz nachádza v Bielorusku, a špekuluje sa o ďalšom osude skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet