Na hlavný obsah

Ani americká armáda nemá také špeciálne vozidlá, aké chce nakúpiť Slovensko

Vyplýva to z údajov americkej vládnej agentúry.

Ani americká armáda nemá také špeciálne vozidlá, aké chce nakúpiť Slovensko
Špeciálne vojenské vozidlo Oshkosh JLTV. Foto: oshkoshdefence.com

Ozbrojené sily môžu do svojej výbavy získať špeciálne upravené vozidlá 4×4 akými nedisponuje ani americká armáda. Vyplýva z údajov americkej vládnej agentúry pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu.

Kým v Spojených štátoch ich využívajú len na prevoz vojakov, slovenské požiadavky pre americkú stranu naznačujú že, takzvané štvorkolky budú určené na špeciálne operácie. Tie by v nových autách mohli pracovať so systémami televíznych a infračervených kamier, termovíziou či laserových diaľkomerov.

Vozidlá Oshkosh JLTV sú oproti svojim predchodcom pre svoje technické a balistické vybavenie o vyše sedem ton ťažšie. Spoločne s diaľkovo ovládanou vežou to z nich robí obratnejšie a výkonnejšie vozidlá než doposiaľ zaužívané Humwee – verejnosti známe ako Hummery.

Podľa vojenského analytika Vladimíra Bednára ide však aj o technologicky náročné vozidlo. „Patrí medzi technologicky veľmi náročný kus. Obsahuje relatívne zložitú elektroniku – napríklad infračervené kamery, ktoré sú relatívne drahé a majú obmedzenú životnosť,“ uviedol.

„Časť vozidiel by mala mať termovíziu. To je niečo, čo by obstarávacie a prevádzkové náklady asi podstatne zvýšilo, pretože termovízia predstavuje sofistikovanú technológiu, ktorú si na vozidlá tejto kategórie nezaobstarávajú všetky armády,“ hovorí armádny expert Jiří Vojčáček.

Špeciálne operácie

Oficiálne údaje o prevádzkových nákladoch zatiaľ nie sú známe. Z vládneho dokumentu vyplýva, že na jedno vozidlo v základnej výbave by mohli predstavovať okolo 30-tisíc eur. Obstaranie štvorkolesových transportérov je však podľa Bednára nevyhnutné.

„Obstarávanie vozidiel s pohonom 4×4 bolo súčasťou predchádzajúcich strategických dokumentov. Sú veľmi dôležitou súčasťou výzbroje najmä obidvoch mechanizovaných brigád, ale aj v rámci zabezpečenia ochrany nášho územia pred prípadnou hrozbou,“ dodal analytik.

Odborníci sa tiež zhodujú, že sofistikovaná výbava môže zohrať významnú úlohu pri špeciálnych operáciách. „Zrejme bude toto vozidlo pôsobiť ako prieskumné alebo ako podpora pozemných síl, ako delostrelecká pozorovateľňa, ako navádzanie delostrelectva či letectva a podobne,“ vysvetlil Ovčáček.

Dodáva, že záujem o takzvané „gun carrieri“ rastie aj v iných armádach NATO. Objednávku takmer 130 si nedávno schválila aj rumunská vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál