Na hlavný obsah

Bývalému elitnému policajtovi navrhuje prokurátor deväť rokov za mrežami. Kaľavský obvinenia odmieta

Súdneho pojednávania sa osobne nezúčastňuje.

Bývalému elitnému policajtovi navrhuje prokurátor deväť rokov za mrežami. Kaľavský obvinenia odmieta
Bývalý elitný policajt Ján Kaľavský. Foto: RTVS

Obžalovaný expríslušník Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Kaľavský by si mal podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ladislava Masára odpykať približne deväť rokov vo väzení. Vyplýva to z jeho záverečnej reči, ktorú predniesol na utorkovom (11. 7.) hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.

Okrem nepodmienečného trestu odňatia slobody v polovici trestnej sadzby navrhuje prokurátor obžalovanému uložiť aj peňažný trest vo výške 5 000 eur. Považuje za preukázané, že sa Kaľavský dopustil žalovanej trestnej činnosti.

Podľa Masára poskytol, resp. prezradil citlivé informácie minimálne trom neoprávneným osobám. Motiváciou mal byť materiálny prospech i dobré vzťahy. „Je usvedčovaný tromi svedkami a podporne aj inými dôkazmi,“ povedal prokurátor. Svoju záverečnú reč prednášal približne dve hodiny.

Kaľavského obhajkyňa Eva Mišíková vo svojej záverečnej reči uviedla, že považuje obžalobu za nedôvodnú a nezákonnú. Mišíková povedala, že obžalobu podali napriek tomu, že ešte nebolo právoplatné uznesenie o vznesení obvinenia. „Zdôrazňujem nedôvodnosť a nezákonnosť podanej obžaloby,“ podotkla.

Navrhla, aby súd jej klienta oslobodil spod obžaloby. Okrem iného spochybňovala dôveryhodnosť kľúčového svedka Petra Petrova alias Tigra. Hovorila o jeho motivácii získať neprimerané benefity vo vzťahu k vyšetrovaniu ním páchanej trestnej činnosti. Obhajoba podľa Mišíkovej považuje výpovede Petrova „za nepravdivé alebo hrubo skresľujúce realitu“.

Po skončení záverečných rečí samosudca ŠTS Miroslav Mazúch avizoval, že rozsudok by mohli vyhlásiť 18. júla.

Obžalovaný je v Bosne

Kaľavský sa na pojednávaní osobne nezúčastňuje, keďže sa nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Podozrenia z korupcie a prezrádzania dôverných informácií z prostredia polície v minulosti odmietol.

Podľa obžaloby mal Kaľavský od novembra 2019 do marca 2021 prijať od Petrova hotovosť či mobilný telefón ako protihodnotu za poskytovanie informácií z prostredia NAKA. Petrovovi mal okrem iného vyzradiť informácie o pripravovaných vyšetrovacích alebo operatívnych úkonoch voči nemu i skupine takáčovcov.

Petrov mal za to obžalovanému zabezpečiť aj výmenu kuchynských okien na chate alebo kúpu a servis auta. Informácie o pripravovaných akciách Očistec či Judáš mal podľa obžaloby poskytnúť Kaľavský i ďalším neoprávneným osobám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko