Na hlavný obsah

Bývalý príslušník SIS Martin Ciriak dostal za korupciu podmienečný trest

Rozhodnutie je právoplatné.

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Martin Ciriak dostal za prijímanie úplatku trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou štyri roky.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku mu vymeral aj trest prepadnutia veci, konkrétne mobilného telefónu a 800 eur. V skúšobnej dobe sa musí podrobiť probačnému dohľadu. Stredajšie (19. 7.) rozhodnutie je právoplatné, procesné strany sa vzdali práva na odvolanie.

Ciriak má tiež povinnosť podrobiť sa výchovnému programu. Jeho súčasťou bude aj účasť na hlavnom pojednávaní v korupčných trestných veciach. Súd pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu. Nezistil žiadne priťažujúce okolnosti, naopak, konštatoval viaceré poľahčujúce okolnosti. Keďže sa Ciriak k trestnej činnosti priznal, súd vykonával len dokazovanie vedúce k uloženiu trestu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matej Izakovič navrhoval minimálne 40-mesačný trest väzenia. Ak by súd pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu, navrhol uložiť prísny podmienečný trest odňatia slobody.

Obhajca Namir Alyasry navrhol súdu využiť mimoriadne zníženie trestu v podobe uloženia podmienečného trestu odňatia slobody. Ciriak sa ospravedlnil za svoje konanie, ktoré označil za vysoko neprofesionálne.

Ciriak sa ako príslušník SIS dohodol, že mu bude podnikateľ Rajmund Rovňák poskytovať 1 000 eur mesačne za krytie, ak by prišlo k jeho rozpracovaniu. Podnikateľa mal zaevidovať aj ako informátora SIS. Celkovo mal prijať finančné prostriedky vo výške 24-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko