Na hlavný obsah

Bývalý šéf Tiposu mal dostať odmenu 100-tisíc rok po odchode z funkcie. Lotériová spoločnosť to odmieta

Kaňka označil tvrdenia za nepravdivé.

Bývalý šéf Tiposu mal dostať odmenu 100-tisíc rok po odchode z funkcie. Lotériová spoločnosť to odmieta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bývalý šéf štátnej lotériovej spoločnosti Tipos Marek Kaňka údajne dostal rok po odchode z funkcie odmenu 100-tisíc eur. Tvrdí to podpredseda mimoparlamentného KDH Tomáš Merašický. Ministerstvo financií aj spoločnosť Tipos popierajú, že by sa v štátnej firme šafárilo s peniazmi. Tvrdia, že bývalý šéf nedostal žiadne odmeny.

Deviaty jún 2022 – elitní policajti zatýkali po celom Slovensku. Národná kriminálna agentúra vyšetruje podvody s pohonnými látkami. Medzi obvinenými bol aj vtedajší šéf Tiposu – Marek Kaňka. Generálny riaditeľ odišiel z funkcie ku koncu vlaňajšieho júna. Zhruba po roku však podľa KDH dostal dodatočne odmeny.

Šafáreniu v Tipose sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

„Ako je možné, že Marekovi Kaňkovi, ktorý je trestne stíhaný za okrádanie štátu, vyplatí štátna spoločnosť odmeny viac ako 100-tisíc eur? Tipos nemusel vyplatiť pánovi Kaňkovi ani jedno jediné euro, ani jediný cent. Vyplýva to zo stanov tejto spoločnosti, vôbec to nemuseli spraviť,“ uviedol Merašický.

S bývalým šéfom štátneho Tiposu sa štáb RTVS síce spojili, pred kamerou nechcel hovoriť. Mimo záznamu označil tvrdenia KDH za nepravdivé, žiadnu odmenu vraj nedostal. Šéf lotériovej spoločnosti bol nominantom hnutia OĽANO, pôsobil za Eduarda Hegera aj Igora Matoviča.

Zodpovednosť odmietajú

„Marek Kaňka bol nominant pána Eduarda Hegera, ktorý ako minister financií nastavoval odmeňovací systém pre vedenie Tiposu. Igor Matovič nie je ministrom financií od decembra 2022,“ vyplýva z oficiálneho stanoviska hnutia.

„Akékoľvek finančné prostriedky, ktoré malo schváliť ministerstvo financií spoločnosti Tipos za rok 2022, schvaľoval až nový minister financií Michal Horváth,“ uvádza sa zasa v stanovisku strany Demokrati.

Minister Horváth oponuje, že Kaňkovi žiadnu odmenu nevyplatili. „A to aj napriek tomu, že si ju nárokoval,“ dodal.

Nie sú to však prvé nejasnosti okolo odmien bývalého šéfa lotériového gigantu. Novinári aj opozícia už v roku 2021 vyzývali vtedajšieho premiéra Hegera, aby zverejnil sumy, ktoré jeho nominant v tom čase dostal.

Poverený minister financií prízvukuje, že po nástupe do funkcie spravil viaceré personálne zmeny v Tipose. Nevylučuje, že v tom bude pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika