Na hlavný obsah

Časť ruskej spoločnosti, ktorá doposiaľ len pasívne prijímala propagandu, sa môže ocitnúť na fronte, tvrdí analytik

Rusko zrejme rozbehlo maskovanú mobilizáciu.

Časť ruskej spoločnosti, ktorá doposiaľ len pasívne prijímala propagandu, sa môže ocitnúť na fronte, tvrdí analytik
Vľavo bezpečnostný analytik Radovan Bránik, vpravo ruskí regrúti sa zhromažďujú vo vojenskom náborovom centre. Foto: RTVS a SITA/AP / koláž RTVS

Ruskí poslanci schválili zákony, ktoré zrejme ovplyvnia životy miliónov mladých mužov v krajine. Od januára 2024 zmeny umožnia nahradiť padlých vojakov novými silami. Rusko podľa západných analytikov zrejme rozbehlo maskovanú mobilizáciu.

Podľa bezpečnostného analytika Radovana Bránika však Rusko nemá potrebné zásoby na mobilizáciu deviatich miliónov ľudí. Navyše to môže spôsobiť zmeny v ruskej väčšinovej spoločnosti, ktorá až doteraz žila v istote, že sa jej mobilizácia nebude týkať.

„Tá časť spoločnosti, ktorá bola doposiaľ iba nejakým pasívnym prijímateľom ruskej propagandy, sa môže o niekoľko mesiacov ocitnúť na fronte,“ vysvetlil analytik Bránik situáciu v Rusku.

Podľa neho na politickej scéne prebiehajú ďalšie zmeny, ktoré budú ešte viac sťažovať Rusom opustiť krajinu pred touto skrytou mobilizáciou. „Rusi, ktorí mali dostatočné finančné zabezpečenie na to, aby z Ruska odišli, už sú v zahraničí. Tí, ktorí takéto možnosti nemajú, sa budú môcť z Ruska poberať len na ruskej vojenskej technike,“ dodal.

Sú všeobecne známe logistické problémy, ktoré viedli aj k vzbure Vagnerovej skupiny, dodal Bránik. „Tá síce trvala len niekoľko desiatok hodín, ale ukázala absolútnu slabosť Ruska, a to v oblasti zásobovania, výzbroje a výstroje nových vojakov,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet