Na hlavný obsah

Cez hranice prechádza rekordne veľa migrantov. Polícia posilnila kontroly

O azyl u nás nežiadajú, hľadajú cestu ďalej.

Cez hranice prechádza rekordne veľa migrantov. Polícia posilnila kontroly
Policajní príslušníci pri kontrole vlaku. Foto: RTVS

Za prvý polrok prekročilo naše hranice takmer 11-tisíc nelegálnych migrantov, je to viac ako za celý minulý rok. V júni ich k nám prišlo najviac. Polícia posilnila kontroly na všetkých hraničných priechodoch aj vo vlakoch.

Do ranného vlaku smerujúceho z Budapešti do Berlína nastúpili aj dvaja policajti – práve táto trasa je jednou z tých, ktorými sa migranti snažia z Balkánu dostať cez Maďarsko ďalej na západ.

Policajti prechádzajú vlaky na medzinárodných trasách každý deň, teraz však už toľko migrantov takto necestuje – najviac ich zadržali ešte v zime. Cestovali zväčša ako bežní pasažieri, neskrývali sa a mali riadne kúpený cestovný lístok.

Viac ako vlaky využívajú prevádzačov – tí sa ich snažia z Maďarska previezť natlačených v dodávkach. Niektorých chytia policajti už na hranici, no väčšinu až okolo Nových Zámkov a Levíc. Denne asi 100, od začiatku roka 10 902 – Sýrčanov aj Afgáncov.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„Iba za jún tohto roka je evidovaných 3 714 cudzincov. Ide historicky o najvyšší počet evidovaných cudzincov za jeden mesiac,“ informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Migranti u nás o azyl nežiadajú – hneď ako ich polícia zaeviduje hľadajú cestu ako ďalej. Kým ju nenájdu, stále prespávajú v parkoch aj na sídliskách.

Napríklad aj skupina so ženami a štyrmi malými deťmi. Štáb RTVS ju našiel na ihrisku pod panelákmi v Nových Zámkoch – po telefóne zháňali niekoho, kto by ich odviezol do Nemecka alebo Holandska.

Prosili o vodu a jedlo, vraj už nemajú peniaze – vyhladovaní sa naň doslova vrhli. Do rána už v parku neboli.

Na Slovensku zostať nechcú

Štát žiadne tábory, kde by migranti dostali jedlo či priestor na hygienu, ako na jeseň v Kútoch, neplánuje. Vtedy totiž Česko zatvorilo hranice, dnes sú otvorené a migranti do pár hodín zo Slovenska odchádzajú.

„Do času, kedy sa vybavujú jeho veci na cudzineckej polícii, má k dispozícii napríklad vodu a niečo na zjedenie. Akonáhle sa tento úradný proces ukončí, tak sa tento migrant musí postarať sám o seba,“ priblížila hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

„Z nášho pohľadu určite by sa malo niečo zabezpečiť a niečo riešiť. Je potrebné aby sme ich nenachádzali v parkoch, v lesoch alebo na uliciach, ale aby ten štát mal kontrolu nad tými cudzincami,“ upozorňuje programová riaditeľka Ligy za ľudské práva Miroslava Mittelmannová.

V porovnaní s číslami z minulého roka sem prichádza o vyše 900 percent viac nelegálnych migrantov. Jediným riešením podľa polície aj ministra vnútra zostáva chrániť vonkajšie hranice Schenghenu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko