Na hlavný obsah

Tlak migrantov na slovenské hranice neustáva. Je ich viac ako po iné roky

Ich cieľom však nie je Slovensko.

Tlak migrantov na slovenské hranice neustáva. Je ich viac ako po iné roky
Migranti pod mostom. Foto: KR PZ Nitra

Tlak migrantov na slovenské hranice neustáva. Denne ich na naše územie prejdú stovky, väčšinou Sýrčanov. Nelegálne prekročenie hraníc je častejšie v letných mesiacoch, teraz je ich však viac ako po iné roky. Migranti prespávajú v uliciach pohraničných miest aj okolo cudzineckej polície v Nových Zámkoch.

V stredu (7. 6.) odchytili pri hraniciach v Komárne a v Šahách vyše 160 migrantov, zväčša Sýrčanov. Minulý týždeň 500, od januára 3 300. Mladých mužov aj rodiny, ktoré pred vojnou utekajú natlačení v dodávkach alebo pešo.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

Keď ich policajti zadržia, privážajú ich na najbližšiu cudzineckú políciu do Nových Zámkov – v priemere 100 denne. Tu ich preverujú a ak nie sú hľadaní a nebezpeční, pustia ich s povolením na dočasné zotrvanie.

Ich cieľom nie je Slovensko. Smerujú zväčša do Spojeného kráľovstva a Nemecka. „V lete je vyššia migrácia, teraz je v okolí aj veľa konfliktov. Slovensko vždy bolo a stále je iba tranzitná krajina. Je to západobalkánska trasa cez Maďarsko do Nemecka,“ priblížil poverený vedúci misie Medzinárodnej organizácie pre migráciu Valon Halimi.

Kým hľadajú spôsob ako ísť ďalej, potulujú sa po meste a prespávajú v parkoch a na sídliskách.

Občania šíria o nich klamstvá

Niektorých Novozámčanov pohľad na cudzincov dráždi, iní majú strach. Sťažujú sa, natáčajú si ich a fotia a potom s historkami o tom, ako sú agresívni, kradnú a ubližujú, ich vešajú na sociálne siete. Policajti však doteraz žiaden trestný čin ani vandalizmus spojený s migrantmi neriešili.

„Občania, aby sa neplašili, aby nemali strach. Sú to klamstvá. Tieto osoby, zdôrazňujem, že sú monitorované kamerami aj hliadkami mestskej polície. Nemajú, kde ísť, čakajú na odvoz,“ uviedol náčelník Mestskej polície Nové Zámky Jozef Tököly.

„Netreba mať z týchto ľudí obavy lebo akýkoľvek agresívny čin z ich strany by bol ohrozením ich cieľa cesty, ktorým je Nemecko,“ vysvetlil riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra SR Ján Orlovský.

Polícia potvrdila, že od januára už zadržali viac migrantov ako za celý minulý rok. V prihraniční posilnili hliadky. Zvyšovanie počtu sleduje aj minister vnútra. Keďže tu migranti nezostávajú a ani nemajú záujem zostať, stanové mestečká ani iné útočisko pre nich vytvárať zatiaľ neplánuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko