Na hlavný obsah

Do Portugalska cestujú v týchto dňoch stovky mladých Slovákov – na Svetové dni mládeže

V Lisabone čakajú milión pútnikov aj pápeža Františka.

Do Portugalska cestujú v týchto dňoch stovky mladých Slovákov – na Svetové dni mládeže
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do Portugalska cestujú v týchto dňoch stovky mladých Slovákov – na Svetové dni mládeže (SDM). Do pondelka (31. 7.) majú prípravný program v Porte, potom národnú a hlavnú časť v Lisabone. V meste čakajú milión pútnikov aj pápeža Františka.

Päťdesiatka mladých ľudí z Nitry a okolia odcestovala na Svetové dni mládeže v piatok (28. 7.) večer. S úsmevom nám povedali, že sa dlhej cesty autobusom neobávajú. S dlhšími zastávkami budú v Lisabone v pondelok podvečer.

„Po príchode do Lisabonu nás bude čakať najskôr taký check-point, kde si našu skupinu zaregistrujú. Dostaneme balíky pútnika a potom sa odoberieme na miesto nášho ubytovania,“ hovorí kňaz poverený starostlivosťou o mládež v Nitr. diecéze Andrej Filin.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Veľmi sa tešíme na stretnutie so Svätým Otcom a na celú cestu,“ povedala Lívia, zaregistrovaná účastníčka SDM

„Dúfam, že to bude veľký zážitok v spoločenstve mladých,“ dodal Michal, ďalší z účastníkov.

Zo Slovenska cestuje na Svetové dni mládeže približne 1 400 zaregistrovaných mladých ľudí. Skôr ako sa stretnú so svojimi rovesníkmi z iných krajín, ich čaká vlastný program, určený pre Slovákov.

„Budú prebiehať katechézy s našimi otcami biskupmi, sväté omše,“ priblížil kňaz.

Zúčastní sa aj pápež František

„Mladí ľudia túžia zakúsiť radosť z viery nielen individuálne. Je to veľmi motivujúce zažiť vieru v obrovskom spoločenstve kresťanov z celého sveta,“ skončtatoval Peter Beňo, nitriansky pomocný biskup.

Hlavný program Svetových dní mládeže sa začína v utorok (1. 8.). Mladí, ktorí sú v Portugalsku už teraz, majú „Dni v diecéze“. Slovákom organizátori určili diecézu so sídlom v Porte.

Dni v diecéze znamená, že nejaká diecéza Portugalska nás prijme do svojich farností, my konkrétne sme boli v takom centre, nejakí 17 ľudia, v ktorom sme prespávali. Zažili sme úplne parádne prijatie. Čaká nás spoločná omša celej diecézy Porta, čo sa tu nachádzajú pútnici,“ vysvetlil Oto Dokoupil, účastník Dní v diecéze v Porte.

Pápež František príde do dejiska Svetových dní mládeže v stredu 2. augusta. S mladými sa v piatok pomodlí krížovú cestu, v sobotu sa zúčastní na večernom programe a v nedeľu 6. augusta bude celebrovať omšu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko