Na hlavný obsah

Druhý beh s býkmi v Pamplone: Zranili sa šiesti ľudia, na rohy však zvieratá nikoho nenabrali

Medzi zranenými sú aj Američania.

Druhý beh s býkmi v Pamplone: Zranili sa šiesti ľudia, na rohy však zvieratá nikoho nenabrali
Ľudia utekajú pred býkmi v Pamplone 8. júla 2023. Foto: TASR/AP

Najmenej štyria ľudia utrpeli ľahšie zranenia počas tohtoročného druhého behu býkov v meste Pamplona na severe Španielska. Beh bol súčasťou osláv sviatku svätého Fermína. Informovala o tom agentúra DPA.

Beh s býkmi sa uskutočnil aj v piatok (7. 7.). Niekoľko bežcov sa počas neho doudieralo alebo tvrdo dopadlo na zem, no býky nikoho nenabrali na rohy, ako sa to neraz stáva. Zranilo sa šesť ľudí, pričom traja z nich boli občanmi Spojených štátov.

Oslavy sviatku svätého Fermína do Španielska každoročne prilákajú stotisíce turistov. V roku 2022 Pamplonu počas nich navštívilo takmer 1,7 milióna ľudí. Tento rok odhady hovoria o ešte vyššej účasti, keďže sa skončili všetky obmedzenia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19.

Počas ôsmich dní sa vždy ráno koná beh so šiestimi býkmi úzkymi ulicami Pamplony, ktoré popoludní zabijú profesionálni toreadori. Aktivisti bojujúci za práva zvierat každý rok proti sviatku protestujú a namietajú, že ide o týranie zvierat. Návštevníci sa po zvyšok dňa oddávajú jedlu, pitiu a návštevám kultúrnych podujatí.

Behy s býkmi sa v Pamplone konajú od roku 1591. Za posledných sto rokov si vyžiadali 16 obetí. Posledné úmrtie zaznamenali v roku 2009.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet