Na hlavný obsah

Extrémne horúčavy trápia aj zvieratá, náročnú situáciu zažívajú najmä psie útulky

Zavádzajú viaceré opatrenia.

Extrémne horúčavy trápia aj zvieratá, náročnú situáciu zažívajú najmä psie útulky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Extrémne horúčavy negatívne vplývajú aj na psy. Náročnú situáciu majú hlavne útulky, ktoré sa aj v lete musia starať o desiatky zvierat. Zavádzajú viaceré opatrenia.

Dostatok vody, chladný úkryt a pravidelná kontrola. Základné veci, na ktoré nezabúdajú ani v útulku Pes v núdzi neďaleko Zvolena. V lete musia svoje psy pred horúčavou pravidelne chrániť.

„Psíkov máme veľkých, ktorí majú hrubú srsť a nie je to veľmi vhodné prostredie pre nich. Takže sa snažíme im vytvárať tieň. Najlepšie prirodzený tieň zo stromov a potom tienidlá,“ vysvetlila Michaela Kyseláková z OZ Pes v núdzi.

Podobne postupujú aj v karanténnej stanici vo Zvolene. Zdôrazňujú aj čas, kedy je vhodné zvieratá zobrať na prechádzku. „Čo sa týka opatrení, tak venčenie je v doobedňajších hodinách, pokiaľ ten asfalt nie je taký horúci. A keď je od rána už tých 25 stupňov, tak nevenčí verejnosť. Venčia sa buď tu vo výbehu alebo na dvore,“ uviedla Nikola Antalová z karanténnej stanice vo Zvolene.

Zvieratám v útulkom a vplyvom horúčav na ne sa v reportáži venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Pozor si musia dať všetci majitelia psíkov

Pozor na teplo si však musia dávať všetci majitelia psíkov. Opatrní treba byť najmä vtedy, keď uvidíme nezvyčajné reakcie, ako náhle ľahnutie psa na zem alebo závrate. Pri probléme by sme mali reagovať okamžite.

„Najbezpečnejšie a najzdravšie pre to psíča je chladiť mu labky. Navlhčíte ponožky, studený uterák a zabaliť labky. Neodporúčam za seba dávať psom ľad, môže to podráždiť žalúdok,“ vysvetlil veterinárny lekár Dušan Magic.

Aj keď sa útulky v lete zaoberajú najmä tým, ako ochrániť zvieratá pred horúčavami, dominantnou témou stále zostávajú najmä adopcie. Tých je však tento rok rekordne málo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko