Na hlavný obsah

Urgentné príjmy nemocníc sa s letnými prázdninami plnia, pribúdajú aj výjazdy záchranárov

Mnohí prichádzajú so zraneniami, ktoré sú výsledkom letnej zábavy.

Urgentné príjmy nemocníc sa s letnými prázdninami plnia, pribúdajú aj výjazdy záchranárov
Ilustračná snímka ľudí čakajúcich na urgentnom príjme. Foto: RTVS

S horúčavami pribúdajú kolapsy, úpaly a s letnými prázdninami aj viac úrazov. Urgentné príjmy nemocníc sa plnia. Mnohí prichádzajú s ťažkými zraneniami, ktoré sú výsledkom letnej zábavy.

V sobotu (15. 7.) o desiatej hodine dopoludnia na urgentnom príjme v Nových Zámkoch vyšetrili už jedenástu pacientku. Plné boli postele, kde tečú infúzie a plnila sa aj čakáreň. Za posledný mesiac sem prichádza dva až trikrát toľko pacientov ako inokedy.

Doktorka riešila bolesť brucha aj tŕpnutie rúk. Prevažujú však kolapsy z tepla a zanedbaného pitia, rozbité hlavy, popáleniny a veľa zlomenín. Výsledok šantenia na kúpaliskách, alkoholu na festivaloch aj bežného dňa doma.

„Sú to najmä ľudia s úrazmi, ktoré sa im stanú na záhradke, pády z rebríka, neopatrná práca s karbobrúskou či športové úrazy,“ uviedla lekárka na urgentnom príjme v Nových Zámkoch Veronika Brodnianska.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Pribúdajú výjazdy záchranárov

Od začiatku prázdnin pribúdajú aj výjazdy záchranárov. Volajú ich najmä k detským pacientom. V priemere k 90 každý deň. „Väčšinou sú to úrazy doma. Nejaké pády z výšky, z preliezok, stromov. Deti si vedia ublížiť aj na trampolíne, aj pri skokoch do bazéna. Mali sme výjazd k chlapcovi, ktorý sa hral v stodole. Mal ťažký úraz hlavy s opuchom mozgu,“ povedal záchranár ZaMED Matúš Stolárik.

Denne chodia aj k dopravným nehodám. Najmä s deťmi na bicykloch alebo na rýchlych elektrických kolobežkách, ktoré tí menší nevedia udržať ani ovládať. Bez chráničov a prilby končí aj obyčajný pád fatálne.

„Môžu to byť rôzne vážne úrazy hlavy, hrudníka alebo brucha, kedy to dieťa dopadne na volant toho bicykla alebo kolobežky,“ vysvetlila lekárka Brodnianska.

Prázdninujúce deti by tak mali byť pod pozornejším dohľadom dospelých. Záchranárov aj lekárov však stále zamestnávajú aj tí, ktorí urgentnú pomoc až tak urgentne nepotrebujú. Ako muž, ktorý prišiel, lebo si porezal prst na papieri. Takéto prípady berú čas, ktorý treba pri ohrození života.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko