Na hlavný obsah

V horúčavách treba myslieť aj na zvieratá. Splnenie troch požiadaviek dokáže predísť ich kolapsu či prehriatiu

Týka sa to hospodárskych aj spoločenských zvierat.

V horúčavách treba myslieť aj na zvieratá. Splnenie troch požiadaviek dokáže predísť ich kolapsu či prehriatiu
Ilustračná snímka koňov. Foto: RTVS

Občianske združenia apelujú na majiteľov spoločenských, aj hospodárskych zvierat, aby ich chránili pred slnkom. V bratislavskom útulku už pociťujú nápor vysilených a dehydrovaných zvierat. Hoci hľadajú tieň a chlad intuitívne, prístup im často sťažujú ľudia. Držia ich na reťazi, alebo bez prístrešku.

„Veľmi dôležité, aby mali koníky stále vlhké kopytá v tejto horúčave a v tomto suchu. Tak zavlažujeme priestory a plochy, v ktorých sa pohybujú,“ povedala zakladateľka azylu pre týrané kone Lenka Kmeťová. Do toho púšťajú koňom dvakrát denne ostrekovač. Nezabúdajú na masky proti muchám a prístrešky. Podobne by to malo vyzerať v jazdeckých školách.

„Je veľa jazdeckých škôl, kde vôbec nerešpektujú potreby koní a využívajú ich len na zarábanie peňazí. A tie napríklad nerešpektujú ani čas, kedy by kone vôbec nemali byť vonku na slnku. Aj preto môžeme často vidieť ľudí, ktorí jazdia na koňoch medzi 11.00 h a 18.00 h, čo je absolútne v rozpore s akýmikoľvek odporúčaniami,“ dodala.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Aj podľa koordinátorky kampaní Slobody zvierat Kristíny Devínskej či už sa jedna o spoločenské, hospodárske alebo voľne žijúce zvieratá, základom je voda, dostatočne cirkulujúci vzduch a tieň. „Ak splníme tieto tri požiadavky, ktoré sú aj súčasťou veterinárneho zákona, vyvarujeme sa kolapsom, prehriatiu či úpalom, ktoré môžu mať katastrofálne následky,“ vysvetlila.

„Najdôležitejšie, čo robím ja je, že ich vyberám von do ohrady, aby mali výbeh a mohli si pobehať,“ priblížil chovateľ králikov Jaroslav Gulka. Dodal, že svojim králikom dáva najmä čerstvú stravu, ktorá ich zasýti a zavodní tak, že musia vypiť menej vody.

Za zviera v aute hrozí pokuta

Psíčkari by mali mať na pamäti rozpálený asfalt, ktorý má v lete teplotu aj 50 stupňov. Venčiť by mali iba ráno a večer. Policajti na svojom webe zase pripomínajú ľuďom, že ak zabudnú zviera v aute, môžu dostať tisícovú pokutu. „Za určitých okolností môže mať skutok aj trestnoprávnu dohru v podobe trestného činu týrania zvierat, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky,“ napísala Polícia SR na svoj facebook.

Chovatelia sa zhodujú, že chýba osveta. „Určite by sme privítali tej osvety viac, pretože tie následky a nedostatočnú prevenciu vidíme v našom útulku,“ skonštatovala Devínska. „Jediné, čo sa komunikuje je, že nezatvárajte zvieratá do áut. To znamená spoločenské zvieratá, a takisto transporty sa sem tam mihnú, ale čo sa týka ostatných zvierat alebo odporúčaní napríklad pre jazdecké školy, to neexistuje,“ doplnila Kmeťová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko