Na hlavný obsah

Krymský most odpálila Ukrajina. Išlo o jednu zo špeciálnych operácií, priznala to ich bezpečnostná služba

Útok priniesol tri obete.

Krymský most odpálila Ukrajina. Išlo o jednu zo špeciálnych operácií, priznala to ich bezpečnostná služba
Krymský most - archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) sa v stredu prihlásila k zodpovednosti za vlaňajší výbuch na Krymskom moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymským polostrovom. Pri útoku prišli o život tri osoby.

Uskutočnilo sa už mnoho rôznych špeciálnych operácií. O niektorých budeme môcť hovoriť po víťazstve (Ukrajiny) verejne a nahlas, o niektorých naopak vôbec,“ povedal šéf SBU Vasyľ Maľuk pri predstavovaní novej poštovej známky venovanej ukrajinským špeciálnym jednotkám.

Priznal pritom, že zničenie Krymského mosta bolo jednou z takýchto akcií SBU. K výbuchu na Krymskom moste, známom aj pod označením Kerčský most, došlo 8. októbra 2022. Poškodená bola jeho cestná časť, ktorej úseky sa zrútili do mora, i jeho železničná časť, na ktorej horel vlak s cisternovými vozňami s palivom.

Podľa Ruska ide o teroristický čin

Most je pre Rusko dôležitý pri zásobovaní Krymu i ruských inváznych jednotiek operujúcich v južnej časti Ukrajiny. V mnohých ohľadoch je symbolom ruskej anexie Krymu z roku 2014. Ide tiež o najdlhší most v Európe, ktorý ruské médiá pri otvorení v roku 2018 vyzdvihovali ako „stavbu storočia“.

Ruskí predstavitelia opakovane vyhlásili, že most je dobre chránený pred všetkými možnými hrozbami, a to zo vzduchu, zeme alebo mora. K útoku na tento most došlo aj 17. júla 2023. Zahynuli pri ňom dvaja civilisti – muž a žena, ktorí išli po moste autom. Rusko opísalo útok ako „teroristický čin“ a tiež z neho obvinilo ukrajinské jednotky.

Maľuk však v stredu neuviedol, či za ním taktiež stála SBU alebo iné ukrajinské zložky. Ukrajina sa k júlovému útoku oficiálne neprihlásila. Nemenované zdroje z ukrajinských bezpečnostných zložiek však pre agentúru AFP minulý týždeň uviedli, že išlo o spoločnú akciu SBU a ukrajinského námorníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet