Na hlavný obsah

Na Ukrajine sa zrejme začal hlavný úder protiofenzívy. Kyjev presúva tisíce vojakov

S odvolaním sa na predstaviteľov Pentagónu to uviedol The New York Times.

Na Ukrajine sa zrejme začal hlavný úder protiofenzívy. Kyjev presúva tisíce vojakov
Ukrajinský vojak 68. zásahovej brigády Oleksa Dovbuša beží v nedávno oslobodenej ukrajinskej obci Blahodatne. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine sa začal hlavný úder ukrajinskej protiofenzívy, pri ktorom sa Ukrajinci pokúsia prelomiť pomyselný pozemný most spájajúci polostrov Krym s ďalšími Ruskom okupovanými územiami na juhu Ukrajiny. S odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov Pentagónu to uviedol denník The New York Times.

Ukrajinci sa podľa jeho informácií pokúsia postúpiť cez ruské mínové polia a ďalšie obranné prvky k mestu Tokmak na juhu Ukrajiny. V prípade úspechu budú pokračovať na Melitopol. Cieľom je buď prelomiť spojnicu okupovaných území na juhu s Krymom, alebo sa aspoň k polostrovu dostať na dostrel delostrelectva.

Operácia by v prípade, že sa bude pre ukrajinské sily dobre vyvíjať, mohla trvať dva alebo tri týždne. Za jej účelom sa do oblasti presúvajú tisíce vojakov, z ktorých mnohí boli vycvičení na Západe a až doteraz boli v rezerve.

Ruské ministerstvo obrany v stredu (26. 7.) uviedlo, že ukrajinské jednotky obnovili útočné operácie pri meste Orichiv v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Ministerstvo oznámilo, že ukrajinský útok bol podniknutý silami troch práporov posilnených o tanky.

Pomalší postup protiofenzívy

Podľa zhodnotenia agentúry AFP by v tejto fáze bojov teda išlo o vzácne rozsiahlu operáciu s nasadením niekoľkých stoviek vojakov. Ukrajinské velenie sa v stredu o útoku nezmienilo. Moskva tvrdí, že ho ruské sily odrazili, čo nemožno overiť z nezávislých zdrojov. Orichiv leží asi 40 kilometrov od Tokmaku.

V médiách v uplynulých dvoch mesiacoch často zaznievalo, že ukrajinská protiofenzíva postupuje pomalšie, ako sa očakávalo. Relatívne pomalý postup pripustili aj samotní ukrajinskí predstavitelia. Ukrajinských vojakov brzdia rozsiahle mínové polia vytvorené Rusmi a tiež ruská delostrelecká paľba a vzdušné útoky.

Kým ruské sily sú pozdĺž takmer celého, asi 1 000 kilometrov dlhého frontu, v defenzíve, na zhruba 100-kilometrovom úseku na severovýchode krajiny sa im darí podnikať útočné operácie, uviedol v inom článku zverejnenom v stredu americký denník. Odvolal sa pritom na ukrajinských vojakov, podľa ktorých ide o oblasť okolo miest Kupjansk, Svatove a Kreminna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet