Na hlavný obsah

Kúpanie v Ružinej je podľa starostov komplikované, ťažko sa dostať do vody

Vodohospodári tvrdia, že nádrž je vhodná pre rekreantov.

Kúpanie v Ružinej je podľa starostov komplikované, ťažko sa dostať do vody
Ružínska priehrada. Foto: RTVS

Podľa starostov je kúpanie vo vodnej nádrži Ružiná komplikované a ťažko sa tam dostať. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) však tvrdí, že nádrž je vhodná pre dovolenkárov. Bol sa tam pozrieť štáb RTVS.

Okúpať sa síce môžete, no voda končí ďaleko od pôvodného brehu a pláže. Navyše, cestu k nej pokrýva porast. „Vodná stavba Ružiná je z vodohospodárskeho hľadiska pripravená slúžiť rekreantom aj teraz. Je naplnená na 37 percent jej celkového objemu,“ priblížil hovorca SVP Marián Bocák.

„Vodná nádrž nie je pripravená na kúpanie a letnú rekreáciu. Vodná hladina nie je dostatočne blízko pri brehoch, na ktorých sa bežne zdržiavali rekreanti, a teda pri verejných plážoviskách nemáme v tejto chvíli vodu,“ uviedol starosta obce Divín Ján Sivok.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Radovan Kondrlík:

Správca vodných tokov na Slovenku avizuje, že sa popasuje so zarastenou plochou. „Odstraňovanie náletových drevín a trávy z pozemkov našej správy sa realizuje operatívne. Vegetácia, ktorú zaplaví voda, bude slúžiť ako potrava pre vodné živočíchy,“ vysvetlil Bocák.

„Operatívne štvormetrovú vŕbu voľakto ťažko vyberie von spod vody. Ak sa to operatívne nerieši včas, potom je riešenie oveľa drahšie a komplikovanejšie,“ myslí si starosta obce Ružiná Jozef Líška.

Starosta Ružinej zároveň dodáva, že zarastené prostredie vyhovuje diviakom, ktorí sem prichádzajú. Pri vodnej nádrži vidno po dvoch rokoch od jej napúšťania opäť rybárov.

Vodohospodári upozorňujú, že konkrétny termín naplnenia nádrže nie je známy. Bude závisieť od aktuálnych hydrologických podmienok v povodí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny