Na hlavný obsah

Na hladinu Ružínskej priehrady vyplávali unikátne lode

Ľudia sa na nich plavia už viac ako päťtisíc rokov.

Na hladinu Ružínskej priehrady vyplávali unikátne lode
Preteky dračích lodí. Foto: RTVS

Na hladinu Ružínskej priehrady pri Košiciach vyrazili dračie lode. Štandardne sú dlhé 12,5 metra a ľudia sa na nich plavia už viac ako päťtisíc rokov. Medzinárodné preteky na Ružíne potrvajú do nedele (2. 7.).

Až 22 pretekárov na jednej lodi sa snažia byť čo najrýchlejší. Nie nadarmo sa o dračích lodiach hovorí, že je to najtímovejší šport na celom svete.

„Pred päťtisíc rokmi sa plavili a súťažili Číňania na týchto lodiach. Ono sa to tak roztiahlo a tak sa to rozbehlo, že v Anglicku preteky dračích lodí trvajú týždeň,“ priblížil hlavný organizátor podujatia Jozef Kopecký.

Pretekom dračích lodí sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Ondrej Behún:

Organizátori prvého ročníka medzinárodných pretekov na Ružíne sa inšpirovali v Česku, kde sa toto podujatie teší veľkej obľube. „U vás sa mi hrozne páči, že na to že robíte prvý ročník, tak je to úžasné. Úžasná organizácia. My sme na prvom ročníku mali len tri posádky,“ vysvetlil predseda Mikroregiónu Slezská Harta Josef Havlík.

Neodmysliteľným prvkom dračích lodí je bubeník. Má veľmi dôležitú úlohu. „Úlohou bubeníka je robiť super dobrú náladu. Mať jednu super dobrú masku preto, lebo bude vyhodnotený ako najlepší bubeník a udáva tempo bubnom, ktorý počuť široko-ďaleko,“ spresnil Kopecký.

„Jedným z cieľov je spropagovať práve aj toto miesto – Ružínsku priehradu, ktorú máme v Košickom kraji ako jednu z vodných plôch. To miesto je tu naozaj fantastické, je tu priestor a potenciál, aby sa toto podujatie ďalej do budúcna rozvíjalo,“ uviedla riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Podujatie chceli zorganizovať už vlani. Nízka hladina priehrady im to však neumožnila. Organizátori už teraz avizovali, že dračie lode sa na Ružín vrátia opäť budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny