Na hlavný obsah

Medziročná inflácia sa v júni znížila. Na takejto úrovni bola naposledy pred vyše rokom

Najväčší vplyv na ňu mali ceny potravín s nealko nápojmi.

Medziročná inflácia sa v júni znížila. Na takejto úrovni bola naposledy pred vyše rokom
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Medziročná inflácia sa v júni 2023 znížila na 10,8 percenta, čo bola úroveň naposledy v marci 2022. Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v júni medzimesačne vzrástli o 0,2 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu mali ceny potravín s nealko nápojmi. Tie nepretržite rastú už tretí rok a v júni medziročne stúpli o 19 percent, čo sú hodnoty spred roka. Vyššie boli ceny chleba a obilnín o 20 percent, mlieka, syrov a vajec o 21,6 percent a tiež zeleniny o 25 percent aj cukru a cukroviniek o 28,5 percenta. Nealkoholické nápoje sa zvýšili o 17,7 percenta.

Medzimesačne rástli ceny v deviatich z 12 sledovaných odborov (výdavkových skupín) domácností. Najvýraznejší vplyv na celkový výsledok mal rast v odbore doprava. V ňom opätovne vzrástlo prevádzkovanie prostriedkov osobnej dopravy o 1,3 percent, z toho najviac rástli ceny pohonných látok o 1,6 percent.

Index spotrebiteľských cien sa v júni 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 10,7 percenta. Za nízkopríjmové domácnosti o 11,6 percenta a za domácnosti dôchodcov o 11,4 percenta.

V súhrne za prvý polrok roka 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 13,6 percenta. Za domácnosti zamestnancov zas o 13,5 percenta, za nízkopríjmové domácnosti a za domácnosti dôchodcov zhodne o 14,5 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko