Na hlavný obsah

Moc generálneho prokurátora Žilinku vyvoláva obavy v Bruseli, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu

Také silné kompetencie vraj nie sú v súlade s EÚ.

Moc generálneho prokurátora Žilinku vyvoláva obavy v Bruseli, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR

Moc v rukách jedného muža, ktorý môže vstupovať do akýchkoľvek trestných konaní, vzbudzuje obavy už aj v Bruseli. Konkrétne ide o slovenského generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Na sociálnej sieti to konštatuje Nadácia Zastavme korupciu v súvislosti s odporúčaním Európskej komisie obmedziť kompetenciu generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia svojich podriadených.

Podľa nadácie sú silné kompetencie v rukách generálneho prokurátora v rozpore s európskymi štandardmi, podľa ktorých by podriadení prokurátori mali mať väčšiu nezávislosť.

„Európska komisia si tiež všimla, že v oblasti boja proti korupcii chýba spoločný „ťah“ a koordinácia polície, prokuratúry a iných zložiek, aby sa účinnejšie vyšetrovali veľké korupčné prípady,“ zdôrazňuje nadácia. Takisto pripomína, že komisia v správe o stave právneho štátu odporúča aj viac chrániť novinárov. Okrem toho by sme mali prijať účinnejšiu legislatívu v oblasti majetkových priznaní, lobingu a konfliktu záujmov.

Správa Európskej komisie o stave právneho štátu odporúča Slovensku obmedziť právomoc generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia jeho podriadených. Účelom tohto opatrenia by mali byť úspešnejšie výsledky vyšetrovacích orgánov v prípadoch korupcie vysoko postavených osôb. Správa tiež odporúča napríklad zlepšiť koordináciu rôznych zložiek presadzujúcich zákon a zabezpečiť objektívnosť ich rozhodovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko