Na hlavný obsah

Navaľnyj musí každý deň počúvať ten istý Putinov prejav, psychoanalytička tvrdí, že ide o metódu mučenia

Opozičného ruského lídra sa takto snažia prevychovať.

Navaľnyj musí každý deň počúvať ten istý Putinov prejav, psychoanalytička tvrdí, že ide o metódu mučenia
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Uväzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného nútili počúvať ten istý dvojhodinový prejav ruského prezidenta Vladimira Putina už 100 dní po sebe. Upozornila na to stanica Nastojaščeje vremja. Ruská obhajkyňa ľudských práv Oľga Romanovová pre stanicu uviedla, že ide o pokus o prevýchovu, ale aj o metódu mučenia.

„Je to taká populárna vec. Nekonečné počúvanie vlasteneckých piesní v podaní rapera Šamana a speváčky Nadeždy Babkiny, to je tiež mučenie,“ povedala Romanovová, zakladateľka organizácie Rusko za mrežami, ktorá sa snaží presadzovať práva väznených ľudí.

„Alebo tiež sledovanie programov na štátnych televíznych kanáloch. Venujú sa mu ľudia, ktorých intelektuálna, morálna, etická a estetická úroveň je taká nízka, že už nemôže klesnúť,“ povedala Romanovová. Ľudia, ktorí nútia väzňov ako je Navaľnyj počúvať alebo pozerať takúto produkciu, nemajú podľa nej právo nikoho prevychovávať.

Psychoanalytička Anastasia Rubcovová si tiež myslí, že ide o metódu mučenia. „Je to ako čínske mučenie, pri ktorom vám na krk padajú kvapky vody. Prvých desať minút si myslíte, že o nič nejde, ale po niekoľkých dňoch začnete šalieť,“ vysvetlila.

Navaľnyj to berie s humorom

Navaľnyj je vo väzení v nezvyčajne tvrdých podmienkach, ale svoju situáciu komentuje s humorom. „Ste vôbec normálny? Nechajte vstúpiť ďalšieho Putina. Alebo má málo prejavov?“ Navaľnyj komentoval skutočnosť, že musí stále dokola počúvať ten istý prejav. Na sociálnych sieťach zverejňuje príspevky prostredníctvom právnikov a svojich podporovateľov.

Navaľnyj sa považuje za najhlasnejšieho kritika Putinovho režimu. V súčasnosti si odpykáva deväťročný trest za údajnú spreneveru a pohŕdanie súdom. Teraz mu však hrozí až 30 rokov väzenia v inom prípade.

Úrady ho obviňujú napríklad zo založenia a financovania „extrémistickej organizácie“ alebo zo zapojenia neplnoletých osôb do páchania nebezpečnej činnosti. Opozičný líder odmieta predchádzajúce odsúdenia a nové obvinenia ako vykonštruované z politických dôvodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet