Na hlavný obsah

V Čečensku napadli ruskú novinárku, zlámali jej prsty a oholili hlavu

Reportérku spolu s právnikom prepadli a zbili na ceste z letiska.

V Čečensku napadli ruskú novinárku, zlámali jej prsty a oholili hlavu
Reportérka ruských opozičných novín Novaja gazeta Jelena Milašinová. Foto: ČTK/AP/Uncredited

V autonómnom Čečensku na ruskom Severnom Kaukaze napadli a zbili reportérku novín Novaja Gazeta Jelenu Milašinovú a právnika Alexandra Nemova. „Neznámi útočníci v maskách ich prepadli na ceste z letiska do mesta Groznyj. Brutálne ich zbili, zničili ich vybavenie a dokumenty,“ uviedla redakcia novín na sociálnych sieťach. O incidente informovali aj prezidenta Vladimira Putina. Novinárom to povedal prezidentov hovorca Dmitrij Peskov s tým, že „tento veľmi vážny útok si vyžaduje energické opatrenia“.

„Nemov sotva hovorí a hýbe sa, Milašinová má zlomené prsty a pravidelne stráca vedomie. Po celom tele má modriny, hlavu má vyholenú a celú ju poliali zelenou farbou,“ uviedla ruská redakcia BBC s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Memorial.

Roztok zeleného farbiva sa v Rusku používa ako antiseptikum. Útoky touto látkou sú v krajine pomerne bežné. V súčasnosti väznený opozičný líder Alexej Navaľnyj po takomto útoku v roku 2017 takmer oslepol. Z otravy sa zotavoval niekoľko mesiacov a v Španielsku podstúpil operáciu očí.

Ruský zväz novinárov útok odsúdil

Šéf ruského zväzu novinárov Vladimir Solovjov dúfa, že páchatelia útoku nezostanú nepotrestaní. „Útoky na novinárov sú neprijateľné. Veríme, že orgány činné v trestnom konaní vynaložia všetko úsilie na potrestanie vinníkov,“ povedal pre tlačovú agentúru TASS.

Šéf výboru pre informačnú politiku Rady federácie – hornej komory ruského parlamentu – Alexej Puškov, považoval za potrebné apelovať na vedenie Federálnej kriminálnej ústredne a generálnej prokuratúry, aby prípadu venovali „osobitnú pozornosť“.

Milašinová vo februári minulého roka radšej utiekla z Ruska, pretože sa jej osobne vyhrážal smrťou čečenský vládca Ramzan Kadyrov. Ten sa považuje za blízkeho Putinovho spojenca. Novinárka si Kadyrovov hnev privodila tým, že informovala o mimosúdnych popravách v autonómnej republike a o prípade bývalého sudcu čečenského najvyššieho súdu Saydiho Jangulbajeva, ktorý sa Kadyrovovi nepáčil. Sudca je v bezpečí vďaka svojmu bývalému exilu v Rusku.

Sudcovu manželku Zaremu Musajevovú však v januári minulého roka unieslo čečenské komando z Nižného Novgorodu do Čečenska. Podľa Musajevovho syna zmizli bez stopy aj desiatky jeho príbuzných. Čečenské ministerstvo vnútra tvrdí, že Musajevovú predviedli ako svedkyňu na výsluch v súvislosti s podvodmi. Kadyrov tvrdí, že v Čečensku napadla policajta a takmer ho zmrzačila. Žena vinu popiera a strávila viac ako rok vo väzbe.

Súd v Groznom v utorok (4. 7.) odsúdil Musajevovú na 5 a pol roka väzenia za násilie voči policajtovi a podvod, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na svojho súdneho spravodajcu.

Zablokovali ich na ceste z letiska

Milašinová a Nemov odleteli do čečenského hlavného mesta na vynesenie rozsudku nad Musajevovou. Ich auto na ceste z letiska zablokovali tri autá s ozbrojencami a následne ich zbili. „Keď ich bili, povedali im: Boli ste varovaní, vypadnite odtiaľto a nič nepíšte,“ uviedol Memorial podľa BBC. Nemov mal zranenú nohu, pravdepodobne nožom.

„Do oboch kopali, bili ich rukami a plastovými rúrami a pripomínali im všetky ich aktivity: prácu, procesy, na ktoré chodili, a to, o čom písala Milašinová. Súdiac podľa toho všetkého, zjavne nešlo o lúpežné prepadnutie. Prepadli ich pre ich aktivity“ povedal vedúci organizácie Tím proti mučeniu (predtým Výbor proti mučeniu) Sergej Babinec.

Oboch zranených previezla sanitka do nemocnice v Beslane v susednom regióne Severné Osetsko. Na nemocničnej chodbe Milašinová stratil vedomie, ale zachytil ju čečenský ombudsman a okolostojaci muži, informovala agentúra TASS.

Atentát na reportérku

Kadyrov sa síce teší podpore Kremľa, ale údajne má veľmi napäté vzťahy s niektorými ruskými orgánmi činnými v trestnom konaní, pripomenula agentúra AP. Utorkový útok však rýchlo vyvolal nahnevanú reakciu zákonodarcov napojených na Kremeľ. Mohlo by to signalizovať zámer obmedziť konanie čečenského vodcu.

Milašinová sa ako reportérka denníka Novaja Gazeta venovala obchodu s drogami, boju proti terorizmu a vraždám novinárov. Pokrývala vyšetrovanie vraždy kritičky Kremľa a Kadyrova Anny Politkovskej. V roku 2006 bol na Milašinovú spáchaný atentát v Beslane, pripomenul Kommersant.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet