Na hlavný obsah

Pavel varoval, že okno pre ukrajinskú ofenzívu sa uzavrie. Zhodnotil, čo hrá do kariet Rusom a čo Ukrajincom

Ukrajina pomaly získava územie.

Pavel varoval, že okno pre ukrajinskú ofenzívu sa uzavrie. Zhodnotil, čo hrá do kariet Rusom a čo Ukrajincom
Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR/AP

Ukrajina bude zrejme musieť vyjednávať s Ruskom na základe úspechov dosiahnutých do konca tohto roka. Podľa českého prezidenta Petra Pavla to vyplýva z aktuálnych politických a vojenských okolností. Pavel o situácii na Ukrajine hovoril v úvode samitu NATO vo Vilniuse. Podľa neho treba „realisticky“ vnímať, že okno príležitosti pre ukrajinské územné zisky sa do konca roka viac-menej uzavrie.

Pavel dostal aj otázku o vývoji ukrajinskej protiofenzívy. „Ukrajina pomaly získava územie, pravdepodobne stále hľadajú slabé miesta v ruskej obrane. Stále nenasadili významné sily, ktoré pripravili,“ myslí si Pavel.

Hovoril o tom, že ruskej strane hrá do kariet to, že mala čas na prípravu obranných línií a má vzdušnú prevahu. Ukrajinci sú podľa neho oveľa viac motivovaní a vybavení lepšou technikou, avšak nemajú dosť munície a vzdušných síl, „aby boli naozaj efektívni“. Čas na posun frontu sa im kráti nielen preto, že s príchodom zimy to bude zložitejšie, ale tiež kvôli nadchádzajúcim voľbám v USA, v Rusku a na samotnej Ukrajine, uviedol.

„Uvidíme ďalší pokles ochoty masívne podporovať Ukrajinu dodatočnými zbraňami. Takže všetky tieto podmienky pravdepodobne povedú k záveru, že to, čo bude dosiahnuté do konca roka, bude východiskom pre vyjednávanie,“ povedal Pavel.

Okrem munície a vojenského vybavenia podľa neho Ukrajina potrebuje aj „povzbudenie a uistenie“. Odkazoval tým na kľúčovú tému samitu vo Vilniuse, ktorým je možný posun v otázke prijímania Ukrajiny do NATO. Podľa Pavla spojenci môžu posilniť ukrajinskú morálku prísľubom, že začnú prístupový proces ihneď po konci bojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet