Na hlavný obsah

Poľské mačky vo veľkom umierajú na vtáčiu chrípku. Zdroj nákazy je zatiaľ neznámy

Riziko nákazy pre ľudí však zostáva nízke.

Poľské mačky vo veľkom umierajú na vtáčiu chrípku. Zdroj nákazy je zatiaľ neznámy
Ilustračná snímka mačky. Foto: Unsplash

Poľsko je prvou krajinou, ktorá hlási „vysoké počty“ mačiek nakazených vtáčou chrípkou na veľkom území, uviedla v pondelok (17. 7.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Riziko nákazy pre ľudí však zostáva nízke, informovala o tom agentúra AFP.

„Zdroj nákazy mačiek vírusom (H5N1) je v súčasnosti neznámy a prebieha epizootické vyšetrovanie,“ uvádza sa vo vyhlásení WHO.

Poľské úrady koncom júna informovali WHO o nezvyčajnom počte úmrtí mačiek. Celkovo vykonali testy odhaľujúce prítomnosť vírusu u 46 mačiek a jedného rysa karakala žijúceho v zajatí. U 29 zvierat sa potvrdila nákaza vtáčou chrípkou, v dôsledku čoho 14 zvierat utratili a ďalších 11 uhynulo. Posledné úmrtie hlásili k 30. júnu.

Vtáčia chrípka u ľudí

WHO uviedla, že k 12. júlu neboli hlásené príznaky ochorenia u žiadneho človeka, ktorý sa dostal do styku s infikovanými mačkami a dodala, že obdobie pozorovania nad všetkými takýmito kontaktmi bolo ukončené.

Organizácia zdôraznila, že riziko nákazy ľudí po kontakte s infikovanými mačkami bolo pre populáciu v Poľsku vyhodnotené ako nízke.

V poslednom čase došlo k alarmujúcemu nárastu infekcií vírusom u cicavcov, píše AFP. Prípady nákazy H5N1 u ľudí sú zvyčajne dôsledkom priameho alebo nepriameho kontaktu s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou či kontaminovaným prostredím.

Utratili sa milióny kusov hydiny

Európa zažíva od konca roka 2021 najhoršiu vlnu vtáčej chrípky vôbec. Závažné prepuknutia tohto ochorenia zaznamenali aj v Severnej a Južnej Amerike. V dôsledku šírenia vtáčej chrípky museli na celom svete utratiť milióny kusov hydiny. Mnohé z nich nakazené obzvlášť nebezpečným podtypom H5N1, ktorý sa po prvýkrát objavil v roku 1996.

Súčasné vlny šírenia vtáčej chrípky spôsobili podľa WHO v živočíšnej ríši hotovú „spúšť“. Postihli nielen hydinu a divo žijúce vtáky, ale aj cicavcov, potravinársky sektor a ohrozili aj živobytie mnohých poľnohospodárov.

Od roku 2020 dostala WHO 12 hlásení o prípadoch nákazy H5N1 u ľudí na celom svete. V štyroch z nich išlo o závažné prípady, zatiaľ čo v ôsmich išlo o mierne alebo asymptomatické.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet