Na hlavný obsah

Od januára na Cypre zahynulo 300-tisíc mačiek. Môže za to ochorenie spôsobené mačacím koronavírusom

Ľuďom však nebezpečenstvo nehrozí.

Od januára na Cypre zahynulo 300-tisíc mačiek. Môže za to ochorenie spôsobené mačacím koronavírusom
Ilustračná snímka mačky na plote. Foto: Unsplash

Približne 300 000 domestikovaných aj voľne žijúcich mačiek zahynulo od januára na Cypre z dôvodu prepuknutia ochorenia spôsobovaného tzv. mačacím koronavírusom. Experti upozorňujú, že nákaza sa môže rozšíriť aj do ďalších krajín. Ľuďom však nebezpečenstvo nehrozí. V sobotu (15. 7.) o tom informovala agentúra Sky News.

Mačacia infekčná perotonitída (FIP) je vírusové ochorenie mačiek, ktoré spôsobujú isté kmene vírusu s názvom mačací koronavírus (feline coronavirus – FCoV). Píše na svojej webovej stránke fakulta veterinárnej medicíny Cornell University v americkom štáte New York.

FCoV je bežne rozšírený a nákazlivý vírus u mačiek, ktorý sa šíri výkalmi, píše Sky News. Väčšina nakazených zvierat je bezpríznaková, prípadne sa u nich vyskytuje mierna hnačka. V niektorých prípadoch sa však môže rozvinúť do FIP, ktorá sa takmer vo všetkých prípadoch končí smrťou zvieraťa.

Veterinárka Jo Lewisová pre Sky News uviedla, že miera nákazy je zväčša najvyššia u mačiek, ktoré žijú v uzavretých priestoroch a zdieľajú spoločné toalety.

Toto ochorenie je ťažké diagnostikovať. Väčšina mačiek však má horúčky, sú na pohľad letargické a neprijímajú potravu. Lewisová takisto upozornila, že FIP má dve základné formy. Ľudia sa však mačacím koronavírusom nemôžu nakaziť. Preto im ochorenie FIP nehrozí.

Riziko prenosu na mačky v Británii

FIP všeobecne postihuje približne jedno percento populácie mačiek. Pri prepuknutí – ako v prípade Cypru – však môže zasiahnuť 40 až 50 percent týchto cicavcov. Výskyt ochorenia v takom rozsahu, ako hlásia na tomto ostrove, ešte doteraz nebol zaznamenaný a Lewisová upozornila na riziko spojené s jeho možným rozšírením do Británie.

Pripomenula, že množstvo ľudí sa presúva medzi Cyprom a Britániou. Preto existuje významné riziko prenosu na mačky v Británii. Upozornila v tejto súvislosti na dodržiavanie hygienických opatrení a vyšetrenie mačiek, ktoré sú z tohto ostrova prevážané.

Možnosti liečby FIP sú podľa Lewisovej ešte do veľkej miery obmedzené a finančne nákladné. Cyprus je známy ako ostrov mačiek a archeologické dôkazy potvrdzujú, že tu boli zdomácnené už pred 9500 rokmi, píše Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet