Na hlavný obsah

Prešľap Spojených štátov: Tajné informácie rezortu obrany sa pre preklep dostali spojencovi Ruska

Správy určené armáde odoslali na Mali.

Prešľap Spojených štátov: Tajné informácie rezortu obrany sa pre preklep dostali spojencovi Ruska
Na snímke zľava minister obrany USA Lloyd Austin a minister zahraničných vecí Mali Abdoulaye Diop. Foto: SITA/AP, ČTK/AP/Yuri Kadobnov, Koláž RTVS

Ministerstvo obrany Spojených štátov vyšetruje prípad, kedy sa po malej chybe pri zadávaní e-mailovej adresy dostali tajné informácie ruskému spojencovi. Namiesto toho, aby komunikácia zostala v rámci rezortu, mierila na Mali. Upozornil na to spravodajský portál BBC.

Elektronická pošta mala pôvodne doraziť na adresu armády USA, ktorá používa doménovú koncovku „.mil“. Odosielateľ mailu sa však pomýlil a písmeno i z koncovky vynechal, čo znamenalo, že správa mierila do Malijskej republiky na doménu „.ml“.

Silový rezort priblížil, že sa do Afriky dostalo len malé množstvo elektronickej komunikácie. Dodal tiež, že neobsahovala informácie, ktoré by mohli nejakým spôsobom ohroziť jeho prevádzkovú bezpečnosť.

„Začali sme vyšetrovanie po tom, čo sa malý počet e-mailov omylom preposlal na nesprávnu e-mailovú doménu. Sme presvedčení, že neobsahovali žiadne informácie, ktoré by mohli ohroziť operačnú bezpečnosť alebo technické údaje,“ povedal hovorca ministerstva pre tlačovú agentúru PA.

Nejde o prvý prípad USA ani jeho silového rezortu, kedy došlo k podobnému prešľapu. Začiatkom mesiaca sa zistilo, že k rovnakej chybe došlo aj v armáde USA. Do africkej krajiny sa tak dostali milióny e-mailov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet