Na hlavný obsah

Prezidentka podporila zástupcov samospráv. Nasledovať by malo spoločné rokovanie s premiérom

Samosprávy čakajú na kompenzácie za ceny energií.

Prezidentka podporila zástupcov samospráv. Nasledovať by malo spoločné rokovanie s premiérom
Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo podpredseda Komory miest Martin Chren počas prijatia zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska a Združenia SK8 v Prezidentskom paláci. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezidentka Zuzana Čaputová podporila zástupcov samospráv. Tí netrpezlivo čakajú na 108 miliónov ako pomoc za vysoké ceny energií. Bude iniciovať ich ďalšie spoločné rokovanie s povereným premiérom Ľudovítom Ódorom. Stretnúť by sa mali ešte tento týždeň.

Poverený premiér Ľudovít Ódor naposledy predstaviteľom samospráv odkázal, aby počkali do polovice augusta. Potrebuje poznať stav štátneho rozpočtu po dodatočných výdavkoch. Zástupcovia ZMOSu a SK8 vraj o tejto informácii nevedeli.

„Keby ja som mal informáciu, že počkajme do 15. augusta, tak na ten telefonát pána poslanca parlamentu, ktorý si zisťoval podrobnosti by som povedal, máme počkať do 15. augusta,“ skonštatoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

Stretnutiu samospráv a prezidentky Zuzany Čaputovej sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

Predstavitelia samospráv od povereného predsedu vlády očakávajú, že bude kompenzácie pre samosprávy riešiť v skrátenom legislatívnom konaní. V piatok (21. 7.) sa má k téme konať mimoriadna schôdza parlamentu. Inicioval ju Smer-SD.

„Na základe komunikácie so zástupcami ZMOSu a SK8 vzišla nejaká požiadavka a na základe toho sa odkomunikovalo to, že viac ako 30 poslancov podpísalo návrh na mimoriadnu schôdzu. ZMOS aj SK8 vyzvali, aby poslanci z iných politických strán prišli,“ uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Tkáč (Smer-SD).

„Ja len apelujem, aby sa mimoriadnej schôdze zúčastnil čo najväčší počet a požiadavkám SK8 a ZMOSu bolo vyhovené bez politických tričiek,“ povedal predseda SK8 Jozef Viskupič.

Niektorí mimoriadnu schôdzu kritizujú

Podľa strany SaS táto schôdza nič nevyrieši. Líder strany Richard Sulík povedal, že pomoci samosprávam by sa mala venovať až nová vláda.

„Vnímame to ako predvolebnú kampaň. Tá vec, o ktorú ide, určite počká zvyšných nejakých osem-deväť týždňov do volieb,“ myslí si predseda SaS Richard Sulík.

Aj expremiér Eduard Heger považuje naplánovanú mimoriadnu schôdzu za zbytočnú. Podľa neho najväčší problém tkvie v schválených návrhoch v parlamente bez toho, aby výdavky pokryl štátny rozpočet.

„Nemá význam aby sa takáto schôdza konala. Je dôležité aby sa konala schôdza, na ktorej budú predložené návrhy, ktoré zabezpečia krytie týchto výdavkov, pretože peniaze pre samosprávy v rozpočte sú,“ uviedol Heger.

Poverený predseda vlády Ľudovít Ódor je ochotný vrátiť sa k rokovaniam so samosprávami a problém finančných výpadkov úspešne doriešiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko