Na hlavný obsah

Problémy s výpadkami elektriny v Novej Bani sa stupňujú, obyvateľom to spôsobuje problémy

Výstavbu nového vedenia brzdia majitelia súkromných pozemkov.

Problémy s výpadkami elektriny v Novej Bani sa stupňujú, obyvateľom to spôsobuje problémy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obyvatelia Novej Bane dlhodobo bojujú s výpadkami elektrickej energie. V poslednej dobe sa tieto výpadky stupňujú a obyvateľom to spôsobuje problémy. Mesto má naplánovanú výstavbu nového vedenia, tú však brzdia majitelia súkromných pozemkov.

Pravidelné výpadky elektriny v Novej Bani ničia obyvateľom spotrebiče, spôsobujú problémy s internetom a komplikujú prácu z domu.

„Zo začiatku to bolo iba tak občas, že raz za týždeň, raz za dva týždne. Ale posledné dni aj päť, šesťkrát denne, s tým, že buď len preblikne, ale to stačí, aby sa spotrebič pokazil, alebo teda zabliká, prestane ísť na päť minút, na desať minút. V noci dva trikrát vypadne a proste už to býva veľmi často,“ spresnila obyvateľka Novej Bane Martina Jánošíková.

Výpadkom elektriny v Novej Bani sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Podľa dodávateľa elektrickej energie tieto problémy často spôsobujú počasie alebo popadané stromy na elektrickom vedení.

,,Pravdou je, že elektrická kapacita, ktorú momentálne v Novej Bani máme je už úplne na hrane,“ dodal hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Nové elektrické vedenie

Rokovania o výstavbe nového elektrického vedenia pritom začalo vedenie mesta už v roku 2019.

„My sme tesne pred zahájením výstavby, avšak legislatíva, ktorú musíme dodržiavať háji aj záujmy súkromných majiteľov, ktorí sú na trase tohto vedenia, ale dlhšie sa čakať nedá. Všetci trpíme a viac-menej sme úplne limitovaní, čo sa týka ďalšieho rozvoja,“ ozrejmil primátor mesta Nová Baňa Branislav Jaďuď.

„Narážame na odpor jednotlivcov, a preto celá stavba stojí. Padá to na dvoch, troch majiteľov pozemkov, ktorí to celé brzdia. Je to naozaj škoda, že rozvoj celého regiónu je zastavený na jednotlivcoch, ktorí majú neprimerané požiadavky.“ spresnil Gejdoš.

Pokiaľ sa energetici nedohodnú s majiteľmi pozemkov, v krajnom prípade môže dôjsť aj k ich vyvlastneniu. Takáto možnosť je však podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej zdĺhavá a právne komplikovaná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny